Skoplje: Policija šok-bombom na demonstrante

Policija u Skoplju bacila je šok-bombu na demonstrante kada su učesnici „Šarene revolucije“ pokušali da sruše spomenik Prometeju iz kontroverznog projekta „Skoplje 2014“.

„Pristalice Šarene revolucije su htele da sruše ovaj spomenik, ali policijski kordon specijalaca stao je ispred spomenika i zaštitio ga da spreči uništavanje. Bacili su i jednu šok-bombu kako bi rasterali masu. Jak policijski kordon stoji ispred spomenika i obezbeđuje ga“, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Više od dva mjeseca demonstranti bacaju farbu na zgrade i spomenike iz projekta „Skoplje 2014“ jer smatraju da su ta zdanja simbol vladavine Nikole Gruevskog.


Policija je spriječila rušenje spomenika [Reuters]

Smilevska javlja da se na večerašnjem protestu okupilo dvadesetak hiljada ljudi, građana koji podržavaju opoziciju iz cijele Makedonije.

Marširali su centrom grada, okupili se ispred Specijalnog javnog tužilaštva te ispred Vlade. Bacali su i farbu na zgradu Ministarstva pravde, a na kraju su se okupili u parku ispred Sobranja.

Podržavaju Specijalno tužilaštvo

„Veliku podršku daju radu Specijalnog javnog tužiteljstva jer smatraju da će preko te institucije biti saznata istina da li je vlada Nikole Gruevskog vladala zemljom na kriminalan i koruptivan način, kako tvrdi opozicija, na osnovu prisluškivanih razgovora“, javlja Smilevska.

Demonstranti su zatražili formiranje specijalnog odjeljenja Krivičnog suda za procesuiranje slučajeva koje inicira novoformirano Tužilaštvo.

“Narod poručuje Gruevskom da nema šanse da se dozvole još jedne kriminalne izbore. Pravda je u našim rukama i ovi građani na sljedećim izborima dat će otkaz ovoj vladi. Nema šanse da se dozvoli Nikoli Gruevskom da nastavi da vlada dirigovanim sudstvom”, rekla je potpredsjednica opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Radmila Šekerinska.

U ponedjeljak u podne, članovi Građanskog pokreta za odbranu Makedonije, gradonačelnici iz vladajuće VMRO-DPMNE i pristaše te stranke na sat i po blokirali su ulicu ispred Krivičnog suda u Skoplju.

Nezadovoljni su odlukom Suda, koji je gradonačelniku Bitolja u petak odredio mjeru kućnog pritvora. Tužilaštvo ga sumnjiči za sklapanje štetnih ugovora i pronevjeru 360.000 eura.

“Tijelo koje podnosi krivičnu prijavu protiv gradonačelnika, Specijalno Javno tužilaštvo, nema ustavni osnov. Riječ je o paradržavnom tijelu i predstavlja tumor u pravosudsnom sistemu Makedonije”, rekao je Aleksandar Klimovski iz Građanskog pokreta za odbranu Makedonije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Bez pomaka u rješenju političke krize u Makedoniji i nakon trećeg kruga sastanaka specijalnog izaslanika njemačkog Ministarstva spoljnih poslova sa predstavnicima četiri najjače partije u Makedoniji. Istovremeno, opozicioni SDSM nastavlja sa organizovanjem protesta koji traju već dva mjeseca.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO