Potpisana deklaracija o poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić u Subotici su potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske nakon susreta s obje strane Dunava.

Taj dokument uključuje obostranu zaštitu prava manjina, želju da se riješe granični sporovi, pitanje nestalih i sukcesije, a poručeno je i kako će to biti izraz želje da se krene naprijed u odnosima dviju zemalja.

Dvoje zvaničnika su istakli kako ih niko iz međunarodne zajednice nije natjerao na ovaj susret, čiji je cilj, kako kažu, otopljavanje odnosa i okretanje ka budućnosti.

„Ne postoje teritorijalne pretenzije bilo koje strane. Želimo da živimo u miru i da popravljamo atmosferu. Pokušaću da uđem ponekad u hrvatske cipele kao što bih voleo da oni uđu u u srpske cipele“, kazao je Vučić.

Dodao je kako razgovori hrvatskih i srpskih timova nisu bili ‘nimalo slatki’, ali i kako smatra da će uspješno sarađivati.

‘Kičma dobrih odnosa u regionu’

„Mislimo da su ti odnosi kičma za dobre odnose u celom regionu, ali i značajni za odnos prema Evropskoj uniji, ali pre svega je to važno za ljude koji žive u Srbiji i Hrvatskoj“, kazao je mandatar za sastav vlade Srbije.

Hrvatska predsjednica je rekla kako se lično obavezuje da će činiti sve „kako bismo promicali kulturu dijaloga i međusobnose uvažavali, ali i kako bismo na lokalnoj razini rješavali konkretna pitanja koja ljudima život znače“.

Vučić je kazao kako je apsolutna politička volja Srbije za rješavanje otvorenih pitanja sa Hrvatskom te kako je uvjeren u dobre namjere i sposobnosti predsjednice Grabar-Kitarović.

“Ne kažem da će Hrvati obožavati Srbe, ne kažem da će Srbi da mnogo vole Hrvate, ne kažem da oko 5. avgusta neće biti bezbroj problema u različitim izjavama i u različitim emocijama, niti će to moći da prođe za pet, ni za 10 godina, ali sve što konretno uradimo – jednu ulicu, jedan put, jedan udžbenik, jednu knjigu, jednu sliku – … šta god da uradimo zajednički, to je veliki pomak i mislim da su to dobri rezultati”, dodao je Vučić.

Grabar-Kitarović je kazala kako vjeruje da su Hrvatska i Srbija dovoljno sposobne i zrele države koje imaju političku volju kako bi se otvorena pitanja rješavala međusobno.

„Nama doista nije nikakava namjera blokirati Srbiju na putu u članstvo Europske unije. Hrvatska želi vidjeti sve države na prostoru jugioistočne Europe u Europskoj uniji. Inzistirat ćemo na ispunajvanju kriterija, ali… vjerujem da možemo smoći snage da riješimo pitanja bilateralno… prije nego to postane europski problem“, rekla je hrvatska predsjednica.

Jakić: Neuravnotežen susret

Vanjskopolitički analitičar Tomislav Jakić smatra da je sastanak dvoje zvaničnika dobra gesta, ali da po svojim efektima nije veća od signala da su dvije zemlje spremne poboljšati odnose koji su, kako kaže, na dnu.

Po njegovom mišljenju, susret je neuravnotežen, jer hrvatska predsjednica nema izvršne vlasti kakve ima premijer Srbije.

“Sada je potpuno neizvjesno da li će predsjednica koja je došla iz HDZ-a imati za partnera u Hrvatskoj premijera koji će biti iz SDP-a. Ako to bude, onda će to biti Zoran Milanović, a znamo kakvi su njihovi odnosi bili. Ili će se nekim slučajem uspjeti dogoditi da HDZ stvori neku svoju koaliciju, onda bi njezina pozicija bila lakša. Bude li ona imala za partnera premijera druge političke opcije nego što je ona, onda se zaista može dogoditi da taj premijer kaže: gospođo predsjednice, lijepo od vas što ste vi to potpisali, ali to su pitanja koja rješava izvršna vlast, to ćemo rješavati mi”, rekao je Jakić za Al Jazeeru.

Grabar-Kitarović i Vučić ranije u ponedjeljak su posjetili Donji Tavankut kod Subotice, u kojem su većinsko stanovništvo Hrvati i Bunjevci.

Oni su dočekani aplauzom, a potom su obišli galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame i prisustvovali umjetničkom programu Kulturno-umjetničkog društva HGU “Festival bunjevačkih pisama” i pjevačke grupe “Kraljice Bodroga”.

U prostorijama Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva “Matija Gubec” održali su sastanak s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac je kazao da je današnji susret početak otopljavanja odnosa koji su na relaciji Zagreb – Beograd zategnuti od 2011. godine.

Pupovac je rekao da je razgovor dvoje zvaničnika bio vrlo otvoren, a predstavnici Srba iz Hrvatske iznijeli su glavna pitanja koja opterećuju njihov položaj u toj državi.

Odgovori Vučića i Grabar-Kitarović su bili takvi da Pupovac vjeruje “da će se ta pitanja, nakon ponovo otpočetog dijaloga Zagreba i Beograda, početi rješavati i prestati biti problemi, kako hrvatske, tako i srpske zajednice u Hrvatskoj”.

Na upit novinara koji su to problemi, Pupovac je odgovorio kako je prije svega riječ o atmosferi, “koja je još uvijek opterećena netolerancijom i govorom mržnje te povijesnom revizionizmu i pokušaju osporavanja prava Srba u Hrvatskoj na sjećanje na povijesna stradanja, poput Jasenovca i Jadovna”.

Nakon ranijeg susreta na mostu između pograničnih mjesta Erduta i Bogojeva, kod graničnog prijelaza Erdut, Grabar-Kitarović i Vučić su u Dalju razgledali stalnu postavku izložbe o životu i djelu astronoma, matematičara i klimatologa Milutina Milankovića u njegovoj rodnoj kući.

Izvor: Al Jazeera i agencije