Kineski planovi za Željezaru Smederevo

Kineski predsjednik Xi Jinping trećeg dana posjete Srbiji, obilazi Željezaru Smederevo. Posjeta je uslijedila nakon što ju je kineska kompanija Hestil kupila u aprilu ove godine za 46 miliona eura. U pratnji državnog vrha Srbije, kineska delegacija je i simbolično ‘ušla u Željezaru’. Organizovani su obilasci pogona i susreti s radnicima i rukovodstvom. 

Zbog ove posjete, autoput od Beograda do Smedereva, privremeno je bio zatvoren, a i kada je ponovo otvoren za saobraćaj, raspoređeni su policajci koji osiguravaju tu rutu zbog prolaska kineskog predsjednika.

“Uvjeren sam da ćemo, uz intenzivnu saradnju, potpuno iskoristiti prednosti u podizanju konkurentnosti kompanije. U Željezari Smederevo će se sigurno pojaviti sjaj i vitalnost. Igrat će aktivnu ulogu u povećanju zapošljavanja, poboljšavanju života naroda i unapređenje ekonomskog razvoja Srbije. Biće model međunarodne saradnje, povećanja kapaciteta između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Želimo uspješnu saradanju našim dvjema stranama, radnicima sretan život i uspješan rad“, rekao je Xi Jinping.

Rukovodstvo Hestila

Radnici Željezare Smederevo zadovoljni su posjetom predsjednika Kine srpskoj čeličani, shvataju značaj te posjete, a od novih vlasnika očekuju da poveća proizvodnju. Radnici su nosili majice i kape sa kineskom i srpskom zastavom, a predstavnici sindikata transparente na kojima piše “Hvala Vučiću”, ili “Hvala što ste verovali u nas”.

“Hestil će u potpunosti koristiti prednost u domenu tehnologije, menadžmenta, ekološke proizvodnje, kao i najveće prodajne mreže u svijetu. Time će se brzo preokrenuti negativna situacija u poslovanju, a vrijednim radom ćemo učiniti Željezaru Smederevo najkonkurentnijom čeličanom u Evropi i tako ostvariti budućnost koju žele vlada Srbije i radnici”, kazao je Ju Jong, predsjednik Hestila.

Hestil se obavezao da će u novi pogon investirati tristo miliona eura, a kineska kompanija, također, najavljuje novu stabilnu etapu poslovanja Željezare Smederevo, povećanje proizvodnje, smanjenje troškova, nove investicije i proizvode.

Obraćajući se predsjedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, radnicima Željezare, Xi Jinping je rekao da je došao na poziv Nikolića, a cilj mu je da tradicionalno prijateljstvo i saradnju dvije zemlje prodube u korist dva naroda i da se kinesko-srpski odnosi podignu do novog, višeg nivoa, prenosi Tanjug. 

“Mi smo kao susjedi, iako smo desetine hiljada kilometara udaljeni, postoji tradicionalno prijateljstvo koje moramo da njegujemo”, poručio je Xi.

Izvor: Al Jazeera i agencije