Dokumentarac ‘Živjeti islam’ – priča o životu bh. muslimana

Dokumentarni serijal „Živjeti islam“ priča je o svakodnevnom životu bosanskohercegovačkih muslimana.

U tri epizode serijala, kroz različite priče, pokušavaju se približiti osnovni životni principi aktera filma ljudima koji ne poznaju dovoljno muslimane koji praktikuju islam, predstavljajući ih kao roditelje, komšije, društvene aktiviste, humaniste, radnike, ljude koji imaju svoje hobije.

Ono što povezuje sve njih jeste to da svakodnevno žive i praktikuju vjeru. To je ono što ih pokreće i daje im snagu da idu dalje i postižu još bolje rezultate u struci te da grade društvo i planetu za buduće generacije.

U prvoj epizodi predstavljene su tri zanimljive ličnosti.

Saladin Pašalić je dizajner kojem je Karl Sagan pomogao da spozna Boga. Dizajnira enterijere i osmišljava nove brendove a „biti čovjek“ mu je, uz porodicu, najvažnija stvar u životu.

Aida Begić je u ratu, u opkoljenom Sarajevu, počela preispitivati svoj identitet. Poslije rata je, nakon istraživanja, pronašla odgovore u vjeri. Sada režira filmove koji se prikazuju na filmskim festivalima i televizijama širom svijeta.

Majka je dvoje djece koju odgaja da znaju za svoj identitet, ali da budu građani svijeta.

Ponosni na svoj identitet

Nirha Efendić je, nakon progona i srebreničkog genocida, doktorirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Zaposlena je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine i majka troje djece.

Odgaja ih da budu ponosni na svoj identitet, da ne zaborave prošlost, ali da se bore za bolju budućnost.

Svim ovim ljudima vjera je vrlo važan dio njihovog identiteta. Osim profesionalnih dostignuća, svi imaju uspješne bračne živote i odgajaju djecu da budu uspješni članovi ovog društva. Ovi akteri uspješno spajaju svjetovne i duhovne obaveze u svojim životima. 

Ovo je dokumentarni film o uspješnim ljudima, koji su napravili karijere, ali im privatni život i porodica nisu trpjeli zbog toga – realizovali su se i poslovno i privatno.

Svi oni su korisni članovi društva u kojem živimo. Ovo su pozitivni i interesantni primjeri kako se u životu mogu spojiti i karijera i porodica i duhovnost.

Druga i treća epizoda serijala na Al Jazeeri će se emitirati 26. juna i 3. jula u 17:05 sati. 

Izvor: Al Jazeera