Razbijen lanac narkomafije u BiH

U akciji učestvuje 450 policijskih službenika (Fena)

U Bosni i Hercegovini uhapšeno je 30 osoba osumnjičenih za trgovinu i distribuciju droge.

U drugoj akciji, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su više osoba na području Bihaća i Velike Kladuše u okviru procesuiranja počinitelja kaznenih djela organiziranog kriminala.

Pripadnici više policijskih agencija u srijedu su uhapsili 30 osoba te pretresli 51 lokaciju u jednoj od najvećih akcija razbijanja lanca trgovaca drogom u više dijelova Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno iz Federalne uprave policije (FUP), u rezultatu višemjesečne akcije “Mreža” u srijedu rano ujutro policijski timovi počeli su istovremene pretrese na 51 lokaciji na području Zeničko-dobojskog kantona, na četiri lokacije Srednjobosanskog kantona i dvije lokacije na području Trebinja. U akciji učestvuje čak 450 policijskih službenika.

Zapljena droge

Navodi se da je uhapšeno 30 osoba, a da se traga za još petoricom koji se kao organizirana kriminalna grupa sumnjiče za ukupno 499 kaznenih djela.

U dosadašnjoj istrazi pronađeno je i zaplijenjeno 50 pojedinačnih isporuka opojnih droga. Također je pronađen i zaplijenjen 1,1 kilogram opojnih droga, veća količina tableta s psihoaktivnim komponentama te više komada naoružanja, streljiva i drugih dokaznih materijala.

Nakon privođenja uhapšeni će biti ispitani u policiji, nakon čega će o određivanju pritvora odlučiti dežurni državni tužilac.

Akcija ‘Čarli’

Na području Bihaća, Velike Kladuše i okolice službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i službenici Uprave za indirektno oporezivanje provode aktivnosti u okviru procesuiranja počinitelja kaznenih djela organiziranog kriminala.

Među privedenima su i dva aktivna službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i vlasnici špediterskih kompanija.

Sumnjiče se za nezakonit uvoz, krijumčarenje, krivotvorenje dokumentacije, nezakonito skladištenje i utaju poreza, čime je oštećen državni budžet.

Meta akcije bilo je ukupno sedam pravnih i fizičkih lica, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije