Protest protiv uzgoja životinja zbog krzna

Aktivisti za zaštitu prava životinja u Sarajevu organizirali su novi protest zbog izmjena zakona kojima se ukida zabrana uzgoja životinja radi krzna.

Zastupnike pozivaju da glasaju ‘protiv’ jer smatraju to vandalskom praksom koja unazađuje Bosnu i Hercegovinu.

S druge strane, predlagač izmjena zakona kaže da one znače opstanak 200 porodica i razvoj domaće privrede.

“Zašto se životinjama živima oduzima krzno? Zbog sjaja dlake”, ističe Maida Šabeta, predsjednica udruženja Prijatelji životinja BiH.

Pred parlament su demonstranti došli da pojasne na koje se sve načine ubijaju životinje koje se uzgajaju zbog krzna.

Karamatić: Mambo-džambo udruženja

Od pzastupnika traže da ne usvoje izmjene zakona koje bi omogućile da se njihov uzgoj u Bosni i Hercegovini nastavi i nakon 2018. godine.

“Jer će kod nas ovim ukidanjem zabrane moći uzgajati sve vrste životinja, sve ih ubijati, krzno uvoziti, izvoziti i raditi šta god hoćete“, kaže Šabeta.

“Pa, mislim da je to notorna glupost. Da su malo previše čitali neku literaturu tih nekih mambo-džambo udruženja“, tvrdi Mario Karamatić, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine

Tako njihove kritike ocenjuje delegat u Domu naroda državnog parlamenta koji je zatražio ukidanje zabrane za uzgajivače. Njegovi argumenti su ekonomske prirode.

Kaže, u Bosni i Hercegovini se tim poslom bavi 200 porodica, a sve što proizvedu izvozi se u Evropsku uniju.

“BiH ima negdje oko dva miliona eura godišnje čistog prihoda od te grane poljoprivrede i po meni je sumanuto da u ovakvoj ekonomskoj krizi i stanju u kakvom se nalazimo ugasimo tu vrstu proizvodnje“, smatra Karamatić.

Aktivisti, međutim, navode da je zakon koji je na snazi od 2009. ostavio uzgajivačima dovoljno vremena da se snađu.

“Dakle, deset godina punih su krznari imali vremena da sav svoj profit ulože u neku novu granu industrije ili privrede“, kaže Maida Šabeta.

“Protivnici izmena zakona potpisuju i peticiju koju će uputiti parlamentarcima. Za sada imaju više od deset hiljada potpisa. Oni uzgoj životinja radi krzna nazivaju vandalskom praksom koja unazađuje Bosnu i Hercegovinu, šteti životnoj sredini i zdravlju ljudi“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Nataša Kovačev.

Životinje se izvoze u Mađarsku

Prije nego što su izmjene Zakona o dobrobiti životinja usvojene u prvom čitanju, o njemu se izjašnjavala Ustavno-pravna komisija. Prvo je zaključila da nisu usaglašene sa Ustavom, da bi potom taj stav promijenila.

Delegatima je dostavljeno i mišljenje stručnjaka sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, profesora koji je nakon posjete jednoj farmi u Hercegovini, zaključio da je tehnologija držanja činčila radi krzna prihvatljiva.

“Da li sam za ukidanje zabrane držanja činčila za proizvodnju krzna? Jesam. Pod uvjetima da se te životinje drže na način na koji je to utvrđeno u mom izvještaju. Ako je ne držite onako kako treba, gubi kvalitet krzna. To je ekonomska vrsta životinja kao i svaka druga“, mišljenja je Abdulah Gagić, profesor Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

On dodaje i da se životinje ne ubijaju u Bosni i Hercegovini, već se izvoze u Mađarsku.

Iako kontradiktorno, on tvrdi da uzgoj činčila, koje spadaju u ugroženu vrstu, radi krzna zapravo znači spašavanje vrste.

Njegovo mišljenje ipak nije i zvaničan stav Veterinarskog fakulteta koji, kako su nam rekli, nije ni konsultirao u ovom slučaju.

Izvor: Al Jazeera