Očajne izbjeglice plaćaju 1.500 dolara krijumčarima

Izbjeglice u Grčkoj žale se kako počinju gubiti nadu da će biti preseljene u zapadnu Evropu. Nakon zatvaranja makedonske granice prije nekoliko sedmica, neke izbjeglice su se odlučile na očajničke mjere, javlja Mohamed Vall, koji je razgovarao sa izbjeglicama i krijumčarima u blizini Soluna.

Hotel Camp Hara udaljen je nekoliko kilometara od granice sa Makedonijom. Nije pod kontrolom vlade i u njemu ima puno krijumčara. Sve izbjeglice ovdje pokušavaju preći granicu.

Iza hotela, jedna afganistanska porodica nastoji preživjeti. Na brdu preko puta, ima još Afganistanaca koji su se sklonili u napuštene kuće. Suliman, bivši prevodilac američke vojske u Afganistanu, kaže da nije dobio američki vizu, a talibani su prijetili će ga ubiti.

“Otac i majka mi nisu dozvolili da se vratim na posao. Rekli su mi da je najbolje da napustim zemlju i odem na sigurno”, kaže on.

‘Kuća duhova’

Suliman kaže da je putovao preko Irana, Turske i Grčke, automobilom i pješke, u nadi da će doći do zapadne Evrope. Oni i osam drugih Afganistanaca spavaju na  usamljenom mjestu kako ne bi ogladnili prije nego što u večernjim satima krenu prema granici.

„Ovo mjesto je poznato kao Kuća duhova. Za izbjeglice koje su izgubile svaku nadu u logorima, ovo je posljednja nada. Na ovom skrivenom mjestu angažuju krijumčare ili sami kreću ka granici u pokušaju da je pređu”, javlja Vall.

Na putu do granice vidljivi su tragovi noćnih avantura. Jedan poljoprivrednik, koji živi u blizini, u polje nikada ne ide bez puške. Kaže da je to zaštita od krijumčara koji su naoružani i koji mogu biti agresivni.

Jedan krijumčar iz Alžira pristao nam je opisati šta tačno rade.

Stotine izbjeglica na granici

„Uzimamo grupe od 40 do 50 ljudi. Plaćaju otprilike 1.500 dolara po glavi. Prvo ih autom dovezemo blizu granice, a nakon toga do granice idemo pješke. Prerežemo ogradu kako bi prešli. Naši partneri na makedonskoj strani ih potom ukrcaju u kamione. Onda još malo idu pješke, pa opet na kamione dok ne pređu granicu sa Srbijom i stignu u Beograd”, kaže Farouq, krijumčar iz Alžira.

Ali Faruq, što je pseudonim, kaže da trenutno posao ne ide baš najbolje.

„Šanse za uspjeh su nekada bile gotovo 100 posto. Sada je samo 50 posto, jer je makedonska policija svuda. Kad porodice povedu malu djecu, ona često prave buku i tako upropaste pokušaj.”

Kako noć pada, vidimo gužvu u logoru. Policija je taj dan došla u ovaj kamp i rekla da će izbjeglice evakuisati za nekoliko dana.

„Večeras će svi pokušati preći. Jučer je 200 ljudi krenulo prema granici. Danas su neke sirijske porodice otišle na svoju ruku, bez pomoći krijumčara”, kaže Farouq.

Oko 23 sata izbjeglice su u grupama krenule prema granici. Porodice sa ruksacima na leđima i djecom u rukama nestaju u grmlju i odlaze u noć.

Izvor: Al Jazeera