Odgođeno suđenje Novaku Đukiću, osuđenom za ratne zločine

Sud za ratne zločine u Beogradu je zatražio spise iz Suda BiH kako bi se utvrdilo je li Novak Đukić imao fer suđenje (Al Jazeera)

Proces protiv Novaka Đukića koji se vodi u Beogradu za zločin počinjen na Tuzlanskoj kapiji odgođen je na neodređeno vrijeme, rečeno je u srijedu u Sudu za ratne zločine u Beogradu.

Do odgađanja je došlo na zahtjev odbrane, jer u sud još nisu stigli spisi iz Bosne i Hercegovine o procesu koji je vođen pred sudom u toj državi.

Sud za ratne zločine u Beogradu zatražio je krajem aprila spise iz Suda Bosne i Hercegovine kako bi se utvrdilo je li Đukić imao fer suđenje.

Za razliku od prethodnih ročišta, Đukić, koji je pobjegao iz Bosne i Hercegovine, gdje je osuđen na 20 godina zatvora, prije izricanja presude, pojavio se u sudu, ali nije želio davati izjave, dok se, kako kaže, ne dostavi dokumentacija iz Sarajeva.

Naredio granatiranje Tuzle

Njegov advokat Milorad Konstantinović kaže da proces protiv njegovog klijenta neće biti nastavljen dok ne stigne dokumentacija iz Sarajeva.

“Spisi su bitni iz razloga što je to jedini način da se utvrdi da li je postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine bio pravičan ili nije. Samo na osnovu presude koja je pristigla to se ne može utvrditi. Brojne su indicije koje odbrana ima da postupak nije bio pravičan i mi ćemo insistirati da se detaljno upoznamo sa svim spisima kako bi mogli da se izjašnjavamo u daljem toku postupka”, rekao je Konstantinović.

On je kazao kako su Đukićevi advokati u Bosni i Hercegovini podnijeli krivičnu prijavu protiv eksperta Berka Zečevića, zbog “iznošenja lažnih navoda tokom svjedočenja u Sudu Bosne i Hercegovine, čime je obmanuo sud, a zbog čega je general Đukić osuđen na 20 godina zatvora”. 

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine traži da sud u Beogradu prizna presudu iz Sarajeva, kojom je Đukić pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin počinjen u Tuzli.

Sud Bosne i Hercegovine je taj zahtjev proslijedio Srbiji u oktobru prošle godine.

Đukić je osuđen zbog projektila ispaljenog iz topa sa položaja Vojske Republike Srpske na tuzlanski trg Kapija 25. maja 1995. godine, kada je ubijena 71 osoba, a više od 150 je ranjeno.

Prema presudi u Bosni i Hercegovini, Đukić je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske RS-a, 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Raspisana potjernica

Đukić se od juna 2014. godine nalazi u Beogradu.

Viši sud u Beogradu presudu iz Sarajeva, prema međudržavnom sporazumu, može priznati.

Đukić tehnički može služiti kaznu zatvora od 20 godina u Srbiji.

Sud u Beogradu tu kaznu može smanjiti, ali je ne može povećati.

Za njim je u oktobru 2014. godine raspisana potjernica, jer se nije odazvao na izvršenje kazne.

Izvor: Al Jazeera i agencije