Miksalište otvara vrata na novoj adresi

U Beogradu, u ulici Gavrila Principa 15, danas je otvoren novi prostor za pomoć migrantima i izbjeglicama – Miksalište 2.0.

Beogradske vlasti su krajem aprila ove godine srušile Miksalište, jedino mjesto za pomoć izbjeglicama u centru grada.

Zbog radova na projektu “Beograd na vodi”, gradska vlast je srušila jedinstveni humanitarni centar kroz koji je u prethodnih osam mjeseci prošlo više od 110.000 izbjeglica.

Sekretar Ministarstva za rad Srbije Nenad Ivanišević poručio je, povodom otvaranja obnovljenog prostora, da je Srbija zemlja humanosti i da će pomoći svakome kome je pomoć potrebna.

Ivanišević je, na otvaranju obnovljenog Miksališta na novoj adresi, podsjetio da niko s troje ili četvero djece ne napušta dom iz dobrih razloga.

‘Timski rad’

Šef Kancelarije UNHCR-a u Srbiji Hans Friedrich Schodder pohvalio je saradnju Vlade i nevladinih organizacija, Mikser Housea, volontera i svih koji su “pomogli da se ovo mjesto pretvori za 16 dana u jedan divan objekat”.

Otvaranjem Miksališta, dodao je, nastavlja se projekt pomoći migrantima koji je počeo prije osam mjeseci.

“Ovo je timski rad koji je uvjerio državu koliko je važno raditi sa civilnim društvom. Važno je da država ne može i ne treba sama raditi na pomoći izbjeglicama,” rekao je Schodder.

Razne usluge

Prema riječima direktora Mikser festivala Ivana Lalića, Miksalište 2.0 će u dvije barake, koliko obuhvata novi prostor, zadržati dosadašnji koncept, a osim pomoći, migranti će moći pohađati kurseve jezika i kompjutera radi lakše integracije u društvo.

“Ovde ćemo za nekoliko meseci otvoriti restoran istočnjačke hrane, imaćemo edukaciju, napravićemo mali gift shop, sve s idejom da razvijemo preduzetništvo kod njih i da promovišemo model socijalnog preduzetništva kod nas koji će sutra koristiti i žrtvama nasilja, Romima, svima kojima je potrebna pomoć”, rekao je Lalić.

Istovremeno, kreativna direktorica Mikser festivala Maja Lalić najavila je da će festival, koji počinje 8. juna, biti posvećen postojećim segregacijama i, osim migranata, bavit će se drugim senzitivnim grupama koje postoje u društvu Srbije.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon što su, zbog planirane izgradnje najvećeg infrastrukturnog projekta Vlade Srbije – Beograda na vodi, gradske vlasti srušile najpoznatiji punkt na kome su izbjeglice u Beogradu dobijale hranu, odjeću i ljekarsku pomoć, volonteri Miksališta pripremaju novi prostor u koji će se uskoro useliti. Dok ne bude spreman, pomoć nastavljaju da pružaju u parku kod autobuske […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO