Hrvatska dostavila Srbiji saglasnost za poglavlje 23

Hrvatska traži da budu uvaženi njeni zahtjevi tokom pregovora Srbije s Evropskom unijom (Getty Images)

Diplomatski izvori potvrdili su agenciji Tanjug da je Hrvatska pismeno dostavila saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije o priključenju Evropskoj uniji.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i temeljna prava i jedno je od dva poglavlja zbog kojih je Hrvatska imala specijalne zahtjeve.

Drugo je poglavlje 24, koje se odnosi na pravdu, slobodu i sigurnost.

Hrvatska traži da se kao mjerilo za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom zatraži puna saradnja s Haškim tribunalom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše Jugoslavije te osiguravanje prava hrvatskoj manjini.

Lajčak: Blokada nije rješenje

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, čija zemlja 1. jula preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijiom, ocijenio je da se bliži deblokada pristupnog procesa Srbije.

“Blokada nije rješenje. U interesu svih je da Srbija napreduje u procesu integracija. Otvaranje poglavlja 23 i 24 je najlogičnije i potrebno je i za Srbiju i za EU”, izjavio je Lajčak za Tanjug u Briselu.

“Želimo da vidimo da Srbija krene naprijed. Želimo da vidimo otvaranje poglavlja i tokom našeg predsjedavanja”, rekao je Lajčak, dodavši da, osim poglavlja 23 i 24, postoje i druga poglavlja koja su spremna za otvaranje.

Kovač: Uvažiti hrvatske zahtjeve

Ranije ove sedmice beogradski mediji su objavili da je Hrvatska dala pismenu saglasnost Srbiji za otvaranje poglavlja 23.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske te je informacije ubrzo dematovalo, saopštivši da je riječ o propagandi u svrhu dezinformisanja javnosti.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač je izjavio da je razgovarao s komesarom za proširenje Johannesom Hahnom o tome, no da dogovor još nije postignut.

Kazao je da hrvatski zahtjevi moraju biti uvaženi.

“Hrvatska zaista smije biti zadovoljna svojim postignućima. Uspjelo nam je osigurati da u pregovarački proces Srbije budu ugrađeni naši legitimni zahtjevi koji su hrvatskoj javnosti poznati: puna suradnja Srbije s Haškim sudom, puna primjena domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, znači i prava hrvatske manjine u Srbiji, i isto tako cilj izbjegavanja konflikata pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina”, rekao je Kovač u izjavi za hrvatske novinare na margini sastanka ministara vanjskih poslova Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

“To smo uspjeli osigurati da bude ugrađeno u pregovarački proces Srbije. Bez tih spomenutih definiranih kriterija nema napretka na tom planu. Zato će Hrvatska dozvoliti da se sada i pristupi definiranju mjerila, prijelaznih mjerila za poglavlja 23 i 24” u pregovorima sa Srbijom, kazao je Kovač.

Ministar vanjskih poslova u tehničkoj Vladi Srbije Ivica Dačić u utorak je izjavio kako Hrvatska godinama koči razgovore o otvorenim bilateralnim pitanjima te kako Zagreb traži da se ti razgovori podignu na politički nivo.

Dačić je za beogradski Danas kazao da su komisije koje su trebale razgovarati o problemima u odnosima dviju zemalja formirane prije nekoliko godina, ali da ne rade.

Izvor: Agencije