Čović nije znao za Jukićevu odluku o popisu

Dragan Čović ne vjeruje da je Tužiteljstvo BiH vršilo pritisak na Velimira Јukića da donese odluku (Al Jazeera)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je u srijedu da nije znao da će član njegove stranke i direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Velimir Јuki, donijeti odluku o usvajanju Јedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva.

“Na izravno pitanje – da li sam znao da će Јukić to objaviti taj dan, nisam bio tu, ali apsolutno nisam znao. Bez obzira na to šta ja mislim o metodologiji, mislim da treba više sluha. Pred tu odluku smo imali razgovore između stranaka i dogovorili smo dinamiku šta sve treba činiti do 1. svibnja, kada istječe rok za objavljivanje rezultata popisa”, rekao je on za Radio-televiziju bh. entiteta Republika Srpska, prenosi Fena.

Ne vjeruje da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine vršilo pritisak na Јukića da donese odluku.

Reagiranje člana bh. Predsjedništva Mladena Ivanića da su mu kolege u toj instituciji, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, kako je rekao, radili iza leđa, za Čovića je ishitrena izjava i ne odgovara stvarnosti.

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, smatra Čović, trebalo bi insistirati na jedinstvenom djelovanju.

‘Ne smije biti preglasavanja’

Smatra da ne bi smjelo biti preglasavanja u Predsjedništvu, jer će to, upozorava, dovesti do dugih rasprava i pokretanja procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što ne može biti dobra praksa.

Jukić je 18. maja potvrdio je kako je utvrđen Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva, provedenog prije tri godine, te da je ta odluka u potpunosti usklađena s međunarodnim preporukama i da će se ispoštovati rok za objavu rezultata popisa stanovništva.

Naveo je i kako će, prema odluci, 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

“Jedinstveni program je u potpunosti u skladu sa zakonima i regulativama Evropske unije, preporukama Međunarodnog monitoring tima. Program odražava tekst iz međunarodnih preporuka. Bukvalno smo ga ugradili u naš jedinstveni program”, kazao je tada zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić.

Po njemu, to je “prvi veliki korak Bosne i Hercegovine na putu prema Evropskoj uniji”.

Izvor: Agencije