Vlada: Laži o ustašizaciji Hrvatske

U Vladi Republike Hrvatske ističu da su više puta osudili ustaški režim i zločine (Patrik Macek / PIXSELL)
U Vladi Republike Hrvatske ističu da su više puta osudili ustaški režim i zločine (Patrik Macek / PIXSELL)

Hrvatska vlada odgovorila je saopćenjem na govor predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u kojem je ona osudila veličanje ustaškog režima i pozvala političare da se trgnu, zaustave svađe i uhvate se posla.

„Vlada RH najoštrije osuđuje i drži apsolutno neprihvatljivim svako veličanje ustaškog režima i opravdavanje njegovih zločina s bilo kojeg mjesta“, saopšteno je u ponedjeljak navečer iz Vlade Republike Hrvatske.

Podsjećaju i da je Vlada već u nekoliko navrata jasno osudila ustaški režim i zločine koji su se dogodili u njegovo ime.

“Stalno nametanje lažnih teza o ustašizaciji društva i neprihvatljivi istupi pojedinaca dio su šire kampanje s ciljem novih podjela u društvu i sprečavanja provođenja reformi i programa aktualne Vlade”, napominju.

Reforme za izlazak iz krize

Dodaju da je, uprkos pokušajima destabilizacije, Vlada odlučna u provođenju reformi koje su jedini put izlaska iz krize.

“Vlada RH učinit će sve da se Hrvatska kao članica Europske unije nastavi razvijati u duhu tolerancije, kao ravnopravna članica europske obitelji s kojom dijelimo iste vrijednosti”, navodi se u saopštenju.

I ističu da će Vlada svoj program i ciljeve realizirati te učiniti sve da se zaustavi iseljavanje mladih, otvore nova radna mjesta jer to je obećanje dano građanima.

Grabar-Kitarović: Pomirenje djece ustaša i partizana

U ranijem obraćanju naciji, Grabar-Kitarović je upozorila da mladi masovno napuštaju Hrvatsku i zbog mržnje, koja, kako je kazala, razdire društvo.

“Moderna hrvatska država počiva na pomirbi djece ustaša i partizana. Da smo 91. godine bili ovako razjedinjeni, zasigurno ne bismo, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ostvarili san o slobodnoj hrvatskoj državi”.

I zato, istakla je Grabar-Kitarović, „duboko svjesna svoje odgovornosti za stabilnost države, sugrađane i sugrađanke pozivam da ne dopuste da nam bolju budućnost ukradu zlodusi loše prošlosti. Ne dopustimo da našu mladost truju klicama razdora i mržnje“, rekla je.

Hrvatskoj Vladi i svim državnim institucijama, političkim strankama, udrugama civilnog društva i drugima na javnoj sceni postavila je pitanje jesu li svjesni da svakodnevno autobusi mladih ljudi odlaze iz zemlje, ne samo zbog nedostatka posla, nego i zbog neizdržive atmosfere zagađenosti javnog prostora mržnjom i netolerancijom. “Trgnite se!” Zaustavite međusobne svađe i uhvatite se posla!” pozvala je Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO