Svećenik kritizirao Kitarović zbog NDH

Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je Prceli kako ona njemu njegovu izjavu oprašta, te da se treba okrenuti budućnosti (Grgur Žu?ko / Pixsell)

U propovijedi na misi u Splitu, koju je u nedjelju izravno prenosila Hrvatska radiotelevizija, prior Luka Prcela je rekao kako “nikako ne može oprostiti” hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović njezinu izjavu kako Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka.

Gvardijan dominikanskog samostana p. Luka Prcela je u propovijedi rekao kako “ne može podnijeti kad netko njegov narod udara bez razloga”, pogotovo “da mi sami po sebi pljujemo”.

“Evo sada se nalazimo u mjesecu svibnju, u subotu će se ići na Bleiburg. Zaboravili smo da smo bili ta žrtva. Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da hrvatska država, Nezavisna Država, nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko ti kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od ‘41. do '45”, rekao je Prcela.

“Ako je morala to reći pred Amerikancima, onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg. Koga smo mi, zapravo, ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po sebi pljujemo. Dosta više što se događalo kroz ovo proteklo vrijeme za vrijeme ove dvojce predsjednika koji su bili, možemo kazati, predsjednici antihrvatske države”, rekao je.

Dodao je i kako mu drago da su branitelji dobili konačno “svoga ministra, ministra koji nije bio savjetnik ni jednog ni drugog predsjednika, ministra koji nije završio škole u Kumrovcu ili u Bileći.”

Grabar-Kitarović: Okrenimo se budućnosti

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović Prceli je ubrzo odgovorila na Facebook profilu.

“Poštovani gospodine Prcela, Vi meni ne možete oprostiti moju izjavu, a ja Vama opraštam Vašu. Okrenimo se budućnosti”, napisala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Luka Prcela poslijepodne je u razgovoru za Hinu kazao da mu nije žao što je to rekao, te da je samo propovijedao evanđelje.

Rekao je da mu nikada neće biti žao i, unatoč tome što mu je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila kako mu oprašta, on dodaje da njoj nema što oprostiti, jer to nije smjela reći.

“Što je to toliko uznemirilo sve moguće ljude čitavoga svijeta? Zovu, viču, galame, a ja ni kriv ni dužan. Ja sam samo propovijedao evanđelje”, kazao je Prcela.

Na pitanje stoji li u evanđelju političko prozivanje predsjednice Republike ili je to njegov osobni stav, odgovorio je kako ga nitko nema pravo udarati po obrazu i da ima pravo braniti svoje dostojanstvo.

“To što se nađu neki koji su lijevo orijentirani i koji ne vide dalje dva prsta od nosa to je njihov problem. To nije moj problem. Ja znam i kada su neki vjernici, katolici i veliki Hrvati plakali za razbojnikom Titom”, dometnuo je.

Upitan misli li kako je u redu da svećenik s propovijedaonice govori takve stvari, kaže da to ne bi tako govorio da ne misli na taj način. 

Dominikanci: To nije stajalište Hrvatske dominikanske provincije

“Mene ne zanima Ante Pavelić, mene zanima nezavisna država Hrvatska. Ja nikada ne bi prihvatio hrvatsku državu u kojoj bi [Stjepan] Mesić i [Ivo] Josipović bili predsjednici države”, rekao je.

Kao svećenik bio je, kaže, proganjan u prošlom totalitarnom režimu. “U zatvoru sam bio od 1983. do 1986. godine i to samo zato jer sam govorio istinu. Bio sam prvo zatvoren na Katalinića brigu u Splitu, pa potom u Makarskoj, te na kraju u Požegi”, rekao je između ostaloga Prcela.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji su rekli da ne mogu komentirati Prcelinu izjavu, budući da se radi dominikancima, pa to može hrvatski dominikanski provincijal.

Provincijal Anto Gavrić kasnije je priopćio kako je propovijed koju je prior dominikanskoga samostana u Splitu Luka Prcela izrekao u nedjelju, na misi u crkvi sv. Katarine Aleksandrijske u Splitu u izravnom prijenosu, njegovo osobno razmišljanje i nije stajalište Hrvatske dominikanske provincije.

“Svećenik izgovara svoju propovijed prema savjesti i nitko njemu nadređeni, niti biskup niti provincijal, ne može određivati niti kontrolirati što će propovjednik u pojedinoj propovijedi izreći”, navodi se dalje u priopćenju Hrvatske dominikanske provincije vezano uz propovijed Luke Prcele na toj misi.

Stajalište je Hrvatske dominikanske provincije da se u propovijedima u crkvi tumači Božja riječ, poziva na pomirenje i zajedništvo, te da oltar ne smije služiti za politička razračunavanja bilo koje vrste.

Mise za Antu Pavelića

“Znajući za rane Luke Prcele koje nosi kao svećenik koji je bio proganjan u prošlom totalitarnom režimu, svakako ću o sadržaju izrečene propovijedi razgovarati s njim u duhu kršćanske ljubavi”, stoji na kraju priopćenja koje je u ime Hrvatske dominikanske provincije objavio provincijal Anto Gavrić.

Hrvatska radiotelevizija, zamoljena za komentar, odgovorila je da “stavovi i mišljenja koji se prenose u izravnim radijskim i televizijskim prijenosima ne izražavaju stavove i mišljenja Hrvatske radiotelevizije”. 

“Hrvatska radiotelevizija osuđuje svaki oblik govora mržnje i ograđuje se od takva govora”, stoji u kratkom odgovoru.

Neki splitski dominikanci smatraju da je Luka Prcela “specifičan” propovjednik i da bi trebao “prestati s takvim propovijedima”, a govoriti nauk crkve, ne političke govore i okrenuti se “vjernicima i budućnosti koja je pred svima”. 

Luka Prcela je javnosti u Splitu poznat po tome što je za vrijeme Domovinskog rata počeo držati mise za poglavnika NDH Antu Pavelića.

Izvor: Agencije