Kumanovski sukob nerazjašnjen godinu kasnije

Ni godinu dana nakon sukoba u Kumanovu, između makedonske policije i oružane grupe članova uglavnom sa Kosova, nema jasnije slike o tome šta se dogodilo. Dvodnevni sukob ostavio je iza sebe brojne mrtve i veliku materijalnu štetu.

Sudski proces je u toku, kuće su obnovljene, ali stara pitanja su ostala, i špekulacije da je sukob bio vještački izazvan.

Transparent sa slikama deset pripadnika oružane grupe u uniformama Oslobodilačke narodne armije, koji su poginuli u sukobu sa makedonskom policijom, okačen je danas u Divom naselju, godinu dana nakon oružanog sukoba.

Ostalih dvadeset i devetoro, optuženih za terorizam i rušenje ustavnog poretka, nalaze se u pritvoru i njima se sudi. Jedan je uspio odmah pobjeći policiji.

Grupa od četrdesetak naoružanih ljudi, gotovo svi sa Kosova, ušla je u Kumanovo u većinski albansko naselje i sukobila se sa policijom. U dvodnevnom okršaju poginulo je osam policajaca, a četrdeset i dva lakše i teže su povrijeđena. Sukob je završio kada su se pripadnici oružane grupe predali uz posredovanje predsjednika vladajuće albanske partije DUI i OSCE-a.

U međuvremenu, ostaje nejasan motiv oružane grupe. Zašto je ušla u Makedoniju i koji je bio njihov cilj?

„Nemili događaj nije bio rezultat poremećenih međuetničkih odnosa, već je imao klijentelističko – kriminalni karakter. Grupa nije isporučila nikakve političke zahtjeve. Najteže za nas u ovom momentu je što još nije završeno suđenje koje treba dati odgovore o motivu, kako bi se stavila tačka na događaje od prije godinu dana“, rekao je Zoran Damjanovski, gradonačelnik Kumanova.

Mještani kažu da oni nisu postavili transparent. Za neke od njih, pripadnici oružane grupe su vrijedni poštovanja, jer nose uniformu Oslobodilačke narodne armije. Pretpostavljaju šta se dogodilo.

Sve je pod velom tajne

„Ništa se ne zna, sve je pod velom tajne. To je bila namještaljka Vlade, kako bi se pažnja građana od ‘bombi’ opozicije, preusmjerila na Kumanovo, da se stvori haos“, navodi Lulzim Aliti, stanovnik Divog naselja.

„Ponovo su izgrađene sve kuće koje su bile oštećene u oružanom sukobu i deo ljudi već se vratio i živi u njima. Država nije dala novac za obnovu tri kuće, koje pripadaju ljudima koji su osumnjičeni za terorizam i nalaze se u pritvoru“, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Njihova rodbina odbacuje optužbe da su pružili logističku podršku oružanoj grupi sa Kosova.

„Ne možeš biti terorista u vlastitoj kući! Kako može neko doći u moju kuću, i reći da sam terorista, a da je policija nevina“, kazao je Muhamed Dunavi, brat optuženog Fadila Dunavija.

„Samo se stvari pogoršavaju, ništa dobro ne očekujem! Moj sin je bio berber, uzeli su mu dućan, kuća nam je uništena, žena i dvoje djece ostali su na ulici, a on je u zatvoru“, rekao je Liman Lutviu, otac optuženog Irfana Lutviuja

Suđenje je počelo pre tri mjeseca, a svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Izvor: Al Jazeera