Vučić: Mnogi neće nastaviti rad u Vladi

Dogovor s MMF-om, Željezara i basen Bor glavni zadaci nove vlade (EPA)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u novoj vladi biti najmanje šest novih ministara i dodao da je pitanje da li će sa nekim uopće i početi pregovore o koaliciji.

“Neki ljudi će nastaviti da rade svoj posao, a mnogi neće. Neki su radili dobro, neki drugi nisu, ali je uvek dobro da imate svežu krv”, rekao je Vučić u intervjuu koji je danas objavio beogradski list Blic.

Kako je dodao, “i Barcelona mora da razmišlja šta će posle Mesija”.

O podršci Nikoliću

Vučić je rekao da je rano da govori o tome da li će podržati kandidaturu Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima.

On je istakao da se predsjednik Nikolić ponašao odgovorno, da je poštovao Ustav i nikada Vladi Srbije nije odmagao, iako je mogao to da uradi i sebi podigne rejting.

“Stao je iza teških vladinih mera, nije hteo sitne političke, šićardžijske poene za sebe. Nismo uvek pojedine stvari na isti način videli, ali nikada od toga nije pravio predstavu”, rekao je Vučić.

Na pitanje koga će podržati ako protivkandidat Nikoliću bude Zorana Mihajlović, Vučić je odgovorio:

“SNS će imati jednog kandidata na predsedničkim izborima, ne dva”.

“U narednom periodu moramo tako da razmišljamo. Ne mogu ni ja da budem predsednik vlade doživotno, već moramo da razmišljamo o tome ko će doći posle mene”, istakao je Vučić.

Upitan kada će početi pregovore o koaliciji, predsjednik Vlade Srbije kaže: “Da li ćemo počinjati pregovore o koaliciji, to je pitanje. Videćemo”, a dodao je da o koaliciji nije želio razgovarati ni sa liderom socijalista Ivicom Dačićem.

Promjene u rukovodstvu

Vučić je najavio promjene i u stranačkom rukovodstvu i u Vladi i naveo da za neke ministre koje planira da promijeni ima zamjenu, dok za neke druge nema.

Upitan koje su pozicije kritične, premijer ističe da su veoma važna ministarstva poljoprivrede, prosvjete i zdravlja.

Što se tiče najavljenih promjena u Srpskoj naprednoj stranci (SNS), kaže da stranka treba da se priprema za period u kojem će doći i novi predsjednik i dodaje da će se na sljedećoj skupštini, za četiri godine, vjerovatno to dogoditi.

Tri zadatka vlade

Odgovarajući na pitanje šta će biti prva tri zadatka nove vlade, Vučić kaže: “Sve što treba da uradimo da dobijemo četvrtu i petu reviziju sa MMF-om”.

“Za obične građane to će značiti da smo na dobrom reformskom kursu, da smo napravili čvrst, stabilan temelj, ali i da smo iznad te prve ploče i da smo počeli da zidamo. To je velika stvar za nas”, istakao je on.

Kao drugi zadatak nove vlade, on je naveo Željezaru, a kao treći Rudarsko topioničarski basen Bor.

Vučić je istakao da je naprednjačka većina u Narodnoj skupštini apsolutno stabilna i da ne može biti ugrožena zbog široke koalicije u kojoj se SNS nalazi.

On ukazuje da većina nema veze sa brojem koalicionih partnera, već sa legitimitetom koji je neko dobio, dodajući da svi znaju ko taj legitimitet ima.

“To nije pitanje tehnike i matematike. Mnogi ovo koriste kao razlog da opravdaju svoj neuspeh, što je besmisleno. Skupštinska većina biće stabilna, mnogo više nego 2012. godine, funkcionisaćemo bez ikakvih problema”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije