Srbija: Vaučeri stimulišu domaći turizam

Prošlogodišnji pilot-projekt u Srbiji za podsticaj domaćeg turizma pomoću besplatnih vaučera za smještaj je od ove godine redovna akcija Ministarstva turizma u toj zemlji. Samo u prva četiri mjeseca tokom 2016. vaučere od 40 eura iskoristilo je više od 15.000 građana.       

Cvrkut ptica, miris šume i odmor od gradske buke. Najmanje dva puta godišnje Dragan i Snežana iz Beograda odlaze u banju.     

„Vazduh, pogled, zeleno sve, kako je rekao, koji beše, Garcia Lorca, ‘Zeleno, ljubim te zeleno'“, govori penzioner Dragan Stefanović.

U Vrdniku na Fruškoj Gori česti su gosti, ali sada prvi put smještaj plaćaju znatno povoljnije. Uz pomoć vaučera Ministarstva turizma račun im je manji za osamdeset eura.

„To je baš jedna pozitivna akcija, vidim da puno ljudi to pokušava da dobije i nadam se da će dobiti, mi smo zaista iz prve dobili i to puno znači, prosto je zadovoljstvo kad dobijemo nešto i iskoristimo to“, kaže penzionerka Snežana Kuzmanović.

Vaučerima se raduju i ugostitelji. U specijalnoj bolnici Termal u Vrdniku gostiju je sve više. Pored smještaja, čemu je prvenstveno namijenjen, vaučer na tom mjestu može pokriti i druge troškove.

„Ove godine od prvog marta odlučili smo da prihvatamo vaučere i za zdravstvene usluge, koje čine značajan deo naših ukupnih usluga. Već dva meseca, mart i april, doneli su rezultate, tako da imamo podatak da je više od 70 gostiju iskoristilo mogućnost vaučera“, navodi Zoran Bošnjak, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju Termal.

Podstaći ljude na odmor

Ideja je podstaći razvoj domaćeg turizma, ali i pomoći, prije svega penzionerima i nezaposlenima, ali i zaposlenima čiji su prihodi ispod 500 eura mjesečno, da odu na odmor.

„Za vrlo kratko vreme vaučeri za domaći turizam ostvarili su cilj. U poslednjih osam godina u Srbiji je zabeležen rast broja domaćih turista i na planinama i u banjama i to za više od 12 odsto“, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Zarada od turizma u prošloj godini dostigla je, kažu u nadležnom ministarstvu, skoro milijardu eura. Zbog toga će ove godine podijeliti 48.000 vaučera, što je tri puta više nego 2015. godine. 

„I uveli smo ove godine još jednu kategoriju, a to su poljoprivrednici, kojih nije bilo prošle godine“, rekla je Danijela Vićentijević iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Sve je više i ugostitelja koji se priključuju akciji. Smještaj se vaučerom može platiti u više od 500 turističkih objekata u Srbiji.

Izvor: Al Jazeera