Protest u Zagrebu: Hrvatski umjesto Titovog trga

Demonstranti traže da se trgu vrati staro ime ili da novo (Anadolija)
Demonstranti traže da se trgu vrati staro ime ili da novo (Anadolija)

Više od hiljadu ljudi okupilo se po deseti put pod vodstvom udruženja “Krug za trg” na Trgu maršala Tita u Zagrebu sa porukom kako je Tito bio masovni ubica, zločinac i diktator čije ime ne smije nositi niti jedan trg i ulica u Hrvatskoj.

Udruženje “Krug za trg” niz godina nastoji ukloniti Titovo ime sa hrvatskih ulica i trgova, posebno ime Trga maršala Tita, kako se zove trg ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu.

Oni traže da se trgu vrati staro ime Kazališni trg ili da se on imenuje kao Trg hrvatskoga naroda ili Hrvatski trg.

Predsjednik udruženja “Krug za trg” Ante Beljo poručio je sa bine okupljenim ljudima kako je taj trg simbol jugoslavenskog totalitarizma te kako u Hrvatskoj još uvijek postoje njegovi zagovornici.

Vladimir Gredelj, predsjednik Hrvatskog vijeća za toleranciju i pomirenje, ukazao je na porast ideološke podijeljenosti i govora mržnje u društvu te kako je to veliki uteg Vladi Hrvatske za provođenje reformi.

‘Istinske antifašiste koje nisu okrvavile ruke’

Gredelj je poručio kako je ideološke podjele jako važno apsolvirati i riješiti kako bi hrvatsko društvo moglo napredovati.

On je pozvao Socijaldemokratsku partiju (SDP) da se kao „sljednica Komunističke partije, u ime čijeg vođe i pod čijim su naredbama počinjeni masovni zločini, pojedinačna i kolektivna ubojstva, izrabljivanja, deportacije, mučenja, prisilni rad i drugi oblici kršenja temeljnih ljudskih prava i sloboda, jasno distancira od zločina počinjenih od totalitarnog komunističkog režima“.

Gredelj je zatražio uklanjanje Titova imena sa svih ulica i trgova u zemlji u ime „istinskih antifašista koji nisu okrvavili ruke“.

Istakao je kako su neprijatelji društva „snage koje se nazivaju hrvatskom ljevicom i antifašistima, a zapravo su tek čuvari lika i djela Josipa Broza Tita“.

Dodao je kako poistovjećivanje Tita sa antifašizmom kompromitira istinske antifašiste.

Okupljeni traže da se provede saborska Deklaracija o osudi komunizma i Evropska rezolucija o osudi svih totalitarnih režima.

Izvor: Agencije


Povezane

Riječ je o depou 555 u Narodnoj banci Srbije, a većina predmeta u njemu nekad je bila vlasništvo kraljevske porodice.

25 May 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO