Neki glasački listići – jednostavno bačeni

Manjkavosti izbornog zakona u Srbiji došle su do izražaja na proteklim izborima. Dugo prebrojavanje, problemi s biračkim odborima i anuliranje rezultata bez ponavljanja izbora, rezultat su regulative koja se ne mijenja godinama, tko god da je na vlasti.

Al Jazeerina ekipa razgovarala je s Nenadom Živanovićem iz Niša kojem je pravo glasa onemogućeno jer je glasao na jednom od anuliranih birališta. To znači da je na njegovom glasačkom mjestu bilo velikih nepravilnosti, ali ne i prigovora na osnovu kojih se izbori eventualno ponavljaju. Tvrdi da mu se to nije dogodilo posljednjih 50 godina.

“Već sam rekao da je to tužna situacija, jer prvo: maltretirate se da dođete da date glas nekome za koga vi mislite da je dostojan vašeg glasa, a onda proglasi to da smo se igrali kao deca: ne važi se. Da li smo dali gol ili nismo – dogovor”, ukazuje Živanović.

“Dosta je sličnih slučajeva, jer rezultati izbora su anulirani na 11 birališta u Srbiji. Ono što je interesantno jeste da se anuliranje ne pojavljuje u Zakonu o izboru narodnih poslanika”, javio je Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Zakon predviđa da se izbori ponište i ponove kada se na nepravilnosti ukaže službenim prigovorom. Vrhovni sud je odlučio da Republička izborna komisija ne može ponoviti glasanje kada službenog prigovora nema. Tako se pribjegava anuliranju kod kršenja izbornog procesa.

Stručnjaci: Anuliranje je nezakonito

Pravnica Ljiljana Benać Šantić, koja je još u doba SFR Jugoslavije bila dio Republičke izborne komisije (RIK), smatra da to nije dobro.

“Po meni je anuliranje jedna statistička kategorija koja se koristi, po meni, nezakonito poništava glas koji je birač dao nekoj političkoj stranci ili izbornoj listi. I, po mojoj nekoj proceni, trebalo bi na takvim mestima ponoviti glasanje”, ukazuje Benać Šantić.

Zato je, između ostalog, opozicija pozvala da se zakon mijenja, iako je većina sada opozicijskih političara u nekom momentu bila na vlasti i mogla promijeniti regulativu. To bi vjerojatno vuklo još neke promjene.

“Slatko je celu Republiku Srbiju proglasiti za jednu izbornu jedinicu jer onda velike stranke nemaju velike gubitke. Oni su na dobitku”, dodaje Benać Šantić.

Vladajući ne bi mijenjali zakon

Tokom i nakon izbora, bilo je mnogo optužbi da su i vlast i opozicija pokušali nelegalno pridobiti glasove.

Prije ponavljanja izbora, u samom RIK-u bilo je i incidenata, nakon što je objavljeno da je listi Demokratska stranke Srbije i Dveri nedostajao jedan glas za prelazak izbornog praga.

Vladajući naprednjaci ponavljaju riječi svog čelnika – izbori su bili fer, a zakon se ne mora mijenjati.

“Zakon je u redu. Kroz ovaj zakon mi možemo da izrazimo volju građana. Na kraju krajeva, taj zakon je na snazi mnogo godina”, objašnjava Nebojša Stefanović, potpredsjednik vladajuće Srpske napredne stranke.

I u vlasti, i u RIK-u tvrde da su izbori regularni na ogromnoj većini biračkih mjesta što je dovoljno da se i pored nepravilnosti, izbori proglase regularnim. Međutim, neki građani čiji je glas anuliran, ne bi se s tim složili, jer je njihov glasački listić jednostavno bačen.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO