Kraus: Židovi neće tolerirati ustaštvo

'Razne spačke i sitne svađe neće nas spriječiti', rekao je Branko Lustig (Anadolija)

Ne želimo tolerirati poticanje i toleriranje ustaštva, izjednačavanje žrtava rasnih zakona i totalitarnih sistema, prekrajanje povijesti uz blagoslov vladajućih struktura i nekažnjavanje, izjavio je u četvrtak Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i Židovske općine Zagreb.

On je, na komemorativnoj svečanosti Jom Hašoa, održanoj na zagrebačkom groblju Mirogoj u spomen na šest miliona jevrejskih žrtava u Drugom svjetskom ratu, kazao kako je Židovska općina u Zagrebu 1941. godine brojila 12.000 ljudi, ili sedam posto stanovnika tadašnjeg Zagreba, a da se danas “Židovi u Zagrebu broje u promilima”.

‘Stradali jer su bili drugačiji’

“Nikad nećemo dozvoliti da se obezvrijede naši osjećaji i pijetet prema žrtvama holokausta, koji su stradali samo zato jer su bili drugačiji, jer su bili Židovi. To je bio jedan od razloga što smo ove godine odlučili otići sami u Jasenovac komemorirati žrtve rasnih zakona takozvane Nezavisne Države Hrvatske, jer ne želimo tolerirati poticanje i toleriranje ustaštva, izjednačavanje žrtava rasnih zakona i totalitarnih sistema, prekrajanje povijesti uz blagoslov vladajućih struktura i nekažnjavanje”, poručio je Kraus, dodajući kako događaji koji su eskalirali unatrag godinu dana moraju zabrinuti svakog civiliziranog građanina Hrvatske.

Branko Lustig, preživjeli iz koncentracionog loga smrt Auschwitz i izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović je na komemoraciji novinarima izjavio kako hrvatsko društvo ide polako i sigurno naprijed.

“Razne spačke i sitne svađe neće nas spriječiti u tome”, rekao je Lustig.

Na kraju komemoracije održana je molitva glavnog rabina Hrvatske i Crne Gore Luciana Moše Prelevića.

Izvor: Agencije