Kovač: Fašizacija Hrvatske je izmišljotina

Kovač se slaže sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u tome da je "hrvatsko društvo tolerantno i napredno" (Reuters)

U Hrvatskoj nema nikakve fašizacije, to su izmišljotine koju šire interesne grupe, rekao je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač, kazavši da se sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović slaže da je hrvatsko društvo tolerantno i napredno.

Kovač je rekao da “jako dobro surađuje” sa Grabar-Kitarović, kao i cijela vlada i da se slažu u tome “da je hrvatsko društvo tolerantno, napredno društvo koje štiti interese i prava pojedinaca i manjina”.

“Ako i postoji bilo kakva pojava ekstremizma, na političarima je, na predsjednici, na vladi da to jasno kažu i prozovu odgovorne”, rekao je Kovač u intervjuu za Dnevnik Hrvatske radiotelevizije

U srijedu je Grabar-Kitarović opovrgnula navode o fašizaciji Hrvatske i pozvala hrvatsku diplomatiju da učini više kako bi jasno zastupala hrvatske stavove u svijetu, ali je podsjetila na Bečku konvenciju kad je riječ o stranim diplomatima u Hrvatskoj.

Sredinom aprila na Twitteru su ambasadori nekoliko zapadnih zemalja u Hrvatskoj razmjenjivali stavove o slobodi medija i tada je hrvatska predsjednica rekla da se strani ambasadori ne mogu i ne smiju miješati u unutrašnje stvari zemlje primateljice.

“Nisam nikada čuo od bilo kojeg veleposlanika da nije nešto na visokoj razini”, rekao je Kovač i dodao: “Mi smo napredniji od njihovih zemalja” i otkrio da to ističe stranim sagovornicma.

‘Hvaliti se islamom u Hrvatskoj’

Za primjere na koje Hrvatska “može biti ponosna” naveo je prošlosedmičnu proslavu 100. godišnjice priznavanja islama kao religije u Hrvatskoj.

“To malo tko zna u svijetu, to moramo jasno govoriti svojim partnerima u svijetu”, rekao je te spomenuo i hrvatski ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji je “vrlo napredan” i malo je zemalja koje se mogu time pohvaliti.

Šef hrvatske diplomatije komentirao je ponovljeno pisanje medija u Srbiji da Hrvatska blokira otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Beograda s Evropskom unijom.

“Hrvatska aktivno pomaže da se nađe rješenje za napredovanje Srbije prema članstvu u EU, konstruktivno, aktivno, dobrosusjedski”, rekao je.

Izvor: Agencije