EU predlaže ukidanje viza Kosovarima

Europska komisija je predložila ukidanje viza i za građane Kosova.

Prijedlog je proslijeđen Europskom parlamentu na odlučivanje, zajedno s pozitivnom ocjenom Komisije, koja je potvrdila da je Kosovo ispunilo uvjete predviđene mapom puta za liberalizaciju viznog režima.

Nakon usvajanja u EP-u, građani Kosova će bez viza moći putovati i boraviti u zemljama članicama Europske unije do 90 dana, osim u Irskoj i Velikoj Britaniji.

Uvođenje bezviznog režima ne omogućuje pravo na rad u Uniji.

U međuvremenu, Skupština Kosova treba ratificirati sporazum o demarkaciji granične crte s Crnom Gorom, a kosovske institucije pojačati borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Thaci: Zaslužili smo

Europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopoulos potvrdio je kako je “odluka rezultat napornog rada i napora kosovskih vlasti u postizanju dalekosežnih i važnih reformi na polju pravde i unutarnjih poslova, što se pozitivno odrazilo i na područjima kao što su vladavina prava i reforma pravosuđa”.

“Znam koliko je za građane Kosova važno putovanje bez viza i veoma sam zadovoljan postignutim napretkom. Nadam se da će EP i Europsko vijeće vrlo skoro usvojiti naš prijedlog”, naveo je Avramopoulos.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci čestitao je građanima preporuku EK-a o viznoj liberalizaciji, istaknuvši da je to bilo zasluženo.

“Nakon višedesetljetne izolacije, više neće biti čekanja u redu ispred veleposlanstava i odbijanja viza”, napisao je Thaci u poruci na društvenim mrežama.

“To nije bio poklon. Mi smo zaslužili viznu liberalizaciju našim zajedničkim radom. Kad radimo zajedno, nema granica koje bi nas zaustavile. Čestitam za današnju viznu liberalizaciju i za jučerašnje članstvo u UEFA [Evropska nogometna asocijacija]. Ovo je povijesni važan tjedan”, istaknuo je Thaci.

‘Veliki dan za Kosovo’

Šef ureda EU-a na Kosovu Samuel Žbogar i premijer Kosova Isa Mustafa održali su zajedničku konferenciju za medije u Prištini.

“Za Kosovo i sve njegove građane ovo je veliki dan, jer preporuka EK-a za viznu liberalizaciju ima multidimenzionalnu važnost za našu zemlju. Danas Kosovari približno znaju i dan kada će se moći slobodno kretati u zemljama EU-a. Kosovo je učinilo vrlo važan korak u procesu europskih integracija, dok je za građane Kosova otvorena snažna politička, ekonomska i demokratska perspektiva”, poručio je premijer Mustafa.

“Put do ovdje nije bio lak, ali ovaj put je učinio Kosovo boljim. Reforme koje su provedene učinile su Kosovo boljim. Prema tome, potičem institucije da nastave s radom i da provode reforme kako bi finalizirali proces vizne liberalizacije”, dodao je Žbogar.

I visoki povjerenik EU-a za proširenje Johannes Hahn smatra da je prijedlog EK-a da Kosovu budu ukinute vize “zaslužena nagrada građanima Kosova”.

“Reforme se isplate. Nastavite ići europskim putem”, poručio je Hahn u poruci na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije