CIK raspisao lokalne izbore u BiH

Izbori će koštati blizu četiri miliona eura, a trošak će podijeliti država i općine (EPA)

Centralna izborna komisija u Bosni i Hercegovini (CIK) raspisala je lokalne izbore, koji će biti održani 2. oktobra.

Birat će se se 131 načelnik, 10 gradonačelnika, 141 općinsko ili gradsko vijeće te skupština Brčko distrikta. Pravo glasa ima blizu 3,3 miliona birača. 

Izbori će koštati blizu četiri miliona eura, a trošak će podijeliti država i općine.

Već drugi put izbori nisu raspisani za Mostar. Nužna je, naime, izmjena izbornih pravila za taj grad koju je zatražio Ustavni sud. 

No, stranke se u šest godina nisu uspjele dogovoriti, a i posljednji pokušaj u Parlamentu BiH, kad su bila predložena tri rješenja, nije urodio plodom.

Izborna komisija je ostavila mogućnost za raspisivanje izbora u tom gradu kada budu postignuti svi uvjeti.

Različiti prijedlozi

Posljednji prijedlog izmjena Izbornog zakona, ali i Statuta grada Mostara, predložile su koordinacije srpskih organizacija u tom gradu, oformljene prije četiri mjeseca.

Statut Mostara i način izbora odredio je visoki predstavnik međunarodne zajednice 2004. godine. Izborne jedinice davale su jednak broj vijećnika, a imale različit broj birača. Na žalbu hrvatskih predstavnika, Ustavni sud je ukinuo izborna pravila šest godina kasnije.

Od tada nema dogovora. Postoji pet različitih prijedloga. Razlikuju se u broju izbornih jedinica i izbornoj matematici pri izračunu broja glasova potrebnih za jednog gradskog vijećnika, kako nijedan narod ne bi imao većinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije