Političari: Neće biti gašenja BHRT-a

U Ministarstvu komunikacija Bosne i Hercegovine kažu da opstanak BHRT-a kao javnog servisa i emitiranje programa ne smiju biti dovedeni u pitanje.

Upravni odbor BHRT-a ranije je dramatično poručio kako će zbog nagomilanih dugova doći do privremenog prekida emitovanja programa 30. juna.

U redakciji BHRT-a je uobičajeni radni dan. Pripremaju se vijesti.

I sami su vijest. Ne samo u regiji.

Da bi privremeno mogli ugasiti signal krajem idućeg mjeseca, ne žele vjerovati. Iako je Upravni odbor to najavio zbog teškog finansijskog stanja u javnom servisu.

„Zaista ćemo ostati na kraju bez javnog servisa na državnom nivou. Ako to nije problem ljudima koji sjede u vlasti i ako je to dobra slika koja ide u svijet, ja onda nemam komentar“, kaže Svjetlana Topalić iz Samostalnog sindikata BHRT-a.

Riječ politike

Za teško stanje, drugi sindikat, krivi i vodstvo medijske kuće. Traže ostavke članova Upravnog odbora i menadžera, ako ne mogu, naglašavaju, postići samoodrživost poslovanja BHRT-a, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

„Mi mislimo da program treba ostati, da se program treba proizvoditi. Dio odgovornosti leži ovdje u samoj kući, naravno ne na nama zaposlenim, nego onima koji su upravljačka struktura ove kuće, dio snosi politika“, smatra Željko Bajić  iz Sindikalne organizacije BHRT-a.

Generalni direktor odgovara – plate radnicima su redovne. Za samoodrživost i, ključno, bolji sistem naplate RTV takse traži pomoć zakonodavne vlasti, koja im je osnivač.

„Ako oni misle da ovdje neko može čarobnim štapićem riješiti ovu situaciju i promijeniti zakon bez Parlamenta Bosne i Hercegovine onda je to neka druga stvar“, kaže Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

Politika kaže, gašenja programa BHRT-a neće biti. I obećavaju, mora se, novim zakonom osigurati stabilnost, rad i emitiranje programa BHRT-a.

Dok se čeka novi zakon, želi se djelovati.

Iz vrha državne izvršne vlasti poruka – Ministarstvo komunikacija formirat će interresornu radnu grupu koja treba primijeniti postojeći zakon o RTV servisu Bosne i Hercegovine i utvrditi ko je kome koliko dužan.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera
_