Petrov: Nemoguća saradnja s Karamarkom

Iz HDZ-a poručuju da svi čvrsto stoje uz svog stranačkog šefa (Pixsell)

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak kako ne vidi na koji bi način Most mogao nastaviti saradnju u Vladi s Tomislavom Karamarkom.

Petrov je rekao kako je on osobno spreman podnijeti ostavku ako čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko ostane u Vladi, kako prenosi Hina.

Most je ranije podržao prijedlog opoziva Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade i čelnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

“Ako smo za opoziv, ne vidim, iskreno, na koji način možemo ostati. Naravno, ja sam rekao da će Nacionalno vijeće donijeti odluku, ali teško da ćemo smanjivati kriterije”, odgovorio je Petrov na pitanje novinara u Saboru je li moguć nastavak saradnje u Vladi.

Ponovio je da 12 zastupnika Mosta ostaje pri istoj odluci da će u Saboru glasati za Karamarkov opoziv, a na Karamarkovu izjavu da će “HDZ bez Petrova kao kamenčića u cipeli pokrenuti prave reforme”, uzvratio je: “Super, kamenčić se malo kotrlja, nekad od Banskih dvora do Sabora, a nekad u suprotnom smjeru”.

Upitan postoji li mogućnost da lično ode iz Vlade, a da Mostovi ministri ostanu, odgovorio je: “Teško”.

Karamarko nije u Saboru

U Hrvatski sabor, koji danas obilježava svoj Dan, pristigle su zvanice i osjeća se svečano raspoloženje, iako ga opterećuje sukob između vladajućih partnera, HDZ-a i Mosta.

Dan Sabora obilježava se u spomen na 30. mart 1990. i konstituiranje prvog demokratskog višestranačkog parlamenta.

Sjednici prisustvuje cjelokupni državni vrh, osim Karamarka. Prisutni su i bivši predsjednici Sabora, predstavnici pravosuđa, vojske, kulturnog i vjerskog života, strane diplomate i druge zvanice. 

Most traži ostavku Karamarka, zbog poslovnog odnosa njegove supruge Ane Karamarko i konsultanta MOL-a, mađarske kompanije s kojom Hrvatska vodi arbitražne sporove o INA-i.

Karamarko je dobio podršku Vlade, a za njegov opoziv glasali su ministri iz Mosta.

Sada se iz Mosta, izglasavanjem nepovjerenja u Saboru, traži opoziv Karamarka.

Iz HDZ-a poručuju da svi čvrsto stoje uz svog stranačkog šefa.

Izvor: Al Jazeera