Islamska zajednica Srbije: Nelegalne odluke u Novom Pazaru

Na poziciju muftije srbijanskog i predsjednika Mešihata izabran je dr. Abdulah Numan (Anadolija)

Vrhovni sabor Islamske zajednice Srbije razriješio je reisu-l-ulemu Adema Zilkića i njegovog zamjenika muftiju Muhameda Jusufspahića, te raspustio Rijaset te vjerske zajednice u tehničkom mandatu, javlja Tanjug.

Kako je saopćilo Predsjedništvo Vrhovnog sabora, imenovan je privremeni organ – povjerenstvo koje će do sprovođenja izbornog procesa za izbor reisu-l-uleme i njegovog zamjenika voditi poslove iz djelokruga rada najvišeg organa Islamske zajednice.

Za predsjedavajućeg tog povjerenstva izabran je muftija sandžački Hasib Suljović.

Umjesto Muhameda Jusufspahića na poziciju muftije srbijanskog i predsjednika Mešihata izabran je dr. Abdulah Numan.

Sabor je imenovao Seada Nasufovića za člana Vladine komisije za obrazovanje umjesto Adema Zilkića.

Sjednica Vrhovnog Sabora je održana jučer u Novom Pazaru.

Islamska zajednica Srbije izdala je saopćenje da su ove odluke nelegalne, jer ih je “donio skup koji nije imao kvorum za legalan rad, te je prekršen Ustav Islamske zajednice, a sve donijete odluke su flagrantno kršenje Ustava”.

‘Puč u Islamskoj zajednici’

Islamska zajednica Srbije izdala je saopćenje da su ove odluke nelegalne, jer ih je “donio skup koji nije imao kvorum za legalan rad, te je prekršen Ustav Islamske zajednice, a sve donijete odluke su flagrantno kršenje Ustava”.

U saopćenju Islamske zajednice Srbije kaže se:

“Obavještavamo javnost da su u nedjelju, 29. maja 2016. godine, u 13:30 sati braća Jusufspahić, sa grupom svojih imama iz Beograda i trojicom sabornika Mešihata sandžačkog (Mustafa Makić, Sead Nasufović i Mensur Zukorlić) u prostorijama Fakulteta islamskih nauka u Novom Pazaru, navodno, smijenili reisu-l-ulemu Islamske zajednice Srbije, predsjednika Sabora IZ-e i sedam članova Vrhovnog sabora iz Sandžaka.

Ovim skupom, koji nije imao kvorum za legalan rad, prekršen je Ustav Islamske zajednice, a sve donijete odluke su flagrantno kršenje Ustava.

–     Sabor može legitimno zasijedati ako ima dvije trećine prisutnih članova (Sabor čine 30 članova), što današnji skup nije imao.

–   Skup je razriješio predsjednika Vrhovnog sabora Sabahudina Obućinu a za predsjednika postavio Muhameda Jusufspahića, koji je muftija, a on je sebe promovisao za predsjednika Sabora, što je nespojivo i suprotno Ustavu.

–  Navodno je postavljen Abdulah Numan za predsjednika Mešihata, iako čovjek živi i radi u Australiji, a Ustav kaže da predsjednika biraju članovi Mešihata, a ne Sabor.

–  Skup je razriješio sedam članova Sabora iz sandžačkog Mešihata zbog nedolaska na ovaj skup. Ustav kaže da članove Sabora bira baza i samo ona može opozvati njihov mandat, a nikako ih ne mogu lica istog statusa u Saboru razrješavati i igrati se njihovim mandatima.

–  Ovaj skup je izabrao predsjedavajućeg savjeta muftiju Hasiba Suljovića, koji će biti vršioc dužnosti reisu-l-uleme. Ustav Islamske zajednice ne poznaje nikakav savjet muftija. I ovaj čin je u apsolutnoj suprotnosti sa Ustavom što ukazuje da su braća Jusufspahići sa pomenutom trojkom iz Sandžaka i sandžačkim muftijom Hasibom Suljovićem  izvršili ustavno nasilje i puč u Islamskoj zajednici.”

Islamska zajednica Srbije izdala je još jedno saopćenje, upućeno muftiji sandžačkom Hasibu ef. Suljoviću, muftiji srbijanskom Muhamedu ef. Jusufspahiću i muftiji preševskom Nedžmedinu ef. Saćipiju u kojem ponavljaju gore iznijete stavove, ali navode i to da “ukoliko dođe do samovolje i donošenja bilo kakvih odluka na štetu Islamske zajednice i njenih autoriteta bićemo prinuđeni da preuzmemo sve neophodne korake da zaštitimo Mešihat islamske zajednice Sandžaka i njegove ustanove, kao i da obavijestimo javnost i džemat, kao ključni faktor u Islamskoj zajednici, o samovolji i destruktivnom djelovanju pojedinaca a sve na štetu vjernika, te da će delegacija Islamske zajednice zatražiti prijem kod ministra vanjskih poslova s ciljem dobijanja objašnjenja da li Muhamed ef. Jusufspahić, u rušenju Mešihata sandžačkog i njegovih ustanova nastupa kao službenik tog ministarstva (ambasador)”.

U Srbiji egzistiraju dvije islamske zajednice – Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji.

Izvor: Agencije