Jukić: Odluka o popisu je zakonita

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić izjavio je kako je radio po zakonu kada je donio odluku o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva.

Jukić je reagirao nakon što je ranije u ponedjeljak prekinuta vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se trebalo raspravljati o objavi rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine.

Razlog je što zastupnici nisu dobili Izvještaj Vijeća ministara o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka.

Na sjednici je odlučeno da Vijeće ministara u roku od deset dana treba dostaviti tu informaciju.

„Nisam prekršio zakon. Odluka o usvajanju jedinstvene metodologije obrade podataka o popisu 2013. u potpunosti je zasnovana na zakonu“, rekao je Jukić, a prenosi Patria.

„Jedan od standarda kojeg se moramo držati jeste da mi moramo biti neovisni. To je naša obaveza i Zakon o statistici na to nas obavezuje. Ja sam postupio kako mi je zakon nalagao i to je cijela i prava istina. To je moj odgovor na optužbe i insinuacije da je neko uradio ovo ili ono. Ono što je u programu sadržano jeste u potpunosti implementacija IMO tima, a mislim da treba uvažavati njihovo znanje i dobre namjere prema svima u BiH“, istakao je Jukić.

On je kazao da niko iz statističkih institucija nije iznosio podatke o rezultatima popisa.

„Ako je neko prekršio zakon, pa došao do podataka, onda je to situacija za istragu i ja to podržavam“, dodao je Jukić.

SNSD tražio sjednicu

Sjednica Predstavničkog doma PSBiH je zakazana na zahtjev Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) jer Vlada Republike Srpske smatra Jukićevu odluku nezakonitom.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH i članica Kolegija Predstavničkog doma PSBiH odbacila je navode SNSD-a da je Jukićeva odluka donesena zbog političke nagodbe – nakon što je iz Parlamenta Federacije FBiH povučen Prijedlog zakona o igrama na sreću.

Tokom sjednice, Denis Bećirović (SDP) je zatražio pauzu kako bi se sazvao prošireni Kolegij na kojem bi se usaglasili stavovi, a da se sjednica ne pretvori u „festival uvreda, optužbi i brojanja krvnih zrnaca“.

Dušanka Majkić (SNSD) je rekla kako ne može direktor Agencije za statistiku donijeti odluku koju treba da donese direktor sa dva zamjenika.

Sporne popisnice

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac ranije je istakao da je poslano pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i njegovim zamjenicima, u kome se navodi da je Vijeće ministara nadležno da razmotri Jukićevu odluku te da je stavi van snage.

U Republici Srpskoj traže da podaci sa 196.000 popisnica budu uvršteni u nerezidentno stanovništvo.

Na sjednici nisu bili prisutni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, iz čijeg kabineta je saopćeno da službeno boravi u inostranstvu, kao ni njegov zamjenik i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji danas predsjedava Komisijom za izbor direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO