Titov Mercedes i vršnjaci krstarili Hercegovinom

Cilj susreta je promoviranje automobila koji su obilježili historiju automobilizma (Anadolija)

Cestama zapadne Hercegovine u nedjelju su krstarili automobili iz sredine prošlog stoljeća, javlja agencija Anadolija.

Vožnja automobila koji se najčešće mogu vidjeti u muzejima i starim filmovima održana je u sklopu tradicionalnih susreta oldtajmera u zapadnoj Hercegovini, koji je osmu godinu zaredom organizirao oldtajmer klub Ero.

Cilj susreta je promoviranje automobila koji su obilježili historiju automobilizma i druženja ljubitelja starih automobila, što je ovoj manifestaciji dalo pečat međunarodnog karaktera.

Veteran iz 1929. godine

“Ove godine je susret oldtajmera najposjećeniji. Sudjeluje 75 posada, a pored sudionika iz cijele Bosne i Hercegovine, u vožnji hercegovačkim cestama sa svojim limenim ljubimcima iz sredine prošlog stoljeća sudjeluju posade iz Slovenije i Hrvatske”, rekao je predsjednik organizacijskog odbora tradicionalnog susreta oldtajmera Nedjeljko Mikulić.

Kolona automobila u nedjelju ujutro uputila se iz Posušja, preko Širokog Brijega i Gruda, do Ljubuškog pod policijskom pratnjom.

Stali su u svakom gradu kako bi pozdravili građane, koji su se fotografirali s limenim ljepotanima iz prošlog vijeka.

Tristaći, Opeli, Citroeni, popularne Bube i Fiće te stari modeli motora izazivali su oduševljenje brojnih Hercegovaca, kao i nezaobilazni Mercedesi, koji su dominirali u ovome defileu.

Među njima je bio i Mercedes Ponton Josipa Broza Tita, koji je spašen sa otpada.

Posebnu pažnju plijenila je replika Mercedesa iz 1929. godine, koju vlasnik Senad Huseini iz Sarajeva s ponosom predstavlja na svim revijama oldtajmera već 12 godina.

“Ovom replikom podsjećam sebe i ostale ljude na stara dobra i ljepša vremena, kad su se ljudi uvažavali i poštovali te družili uz kafe, bez žurbe, koja u današnje vrijeme ne dozvoljava nekadašnju prisnost”, kazao je Huseini.

Na drušenje iz Kaštel Kambelovca

Naveo je kako, uprkos velikom interesu, svog ljubimca ne želi prodati.

Stoga je s radošću gledao brojne građane kako se fotografiraju u njegovom vozilu.

Druženje je na ovu vožnju iz Kaštel Kambelovca kod Splita dovelo i bračni par Mariju i Jakišu Vranješ, koji su s ponosom predstavili model Mercedesa iz 1957. godine.

Izvor: Agencije