Oštre reakcije iz RS-a na izjavu Izetbegovića o Banjoj Luci

Vrijeme je da Milorad Dodik počne pričati priču o novom referendumu, kako bi mobilisao bošnjački nacionalni korpus, piše autor (Reuters)

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović neprimjerenim i neopravdanim ocijenio napade na banjolučkog biskupa Franju Komaricu, zbog njegova podsjećanja na zločine koji su tijekom rata u Bosni i Hercegovini počinjeni nad nesrbima u Banjoj Luci, oštro su reagirali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Izetbegović je u nedjelju, nakon susreta sudionika procesa “Brdo – Brijuni”, rekao kako je činjenica da su Hrvati i Bošnjaci tijekom rata sustavno tjerani iz Banje Luke i da se to ne može negirati, kao ni činjenica da je u tom gradu srušeno svih 16 džamija te katoličke crkve.

“Izetbegović je postupio potpuno suprotno normalnom i uobičajenom načinu funkcionisanja institucija Bosne i Hercegovine. On može da iznese svoj stav, ali ne na zvaničnom sastanku na kome se iznose stavovi u ime Bosne i Hercegovine. Apsolutno nepotrebno, neprimjereno i nevaspitano odgovarati na pitanja koja nisu upućena njemu. Da je iole pažljivo slušao, mogao je vidjeti da se na mudriji način može slično reći”, rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.

Ivanić: Izetbegović ‘ruši povjerenje’

Prema njegovim riječima, to je “jedna od stvari koje se događaju u posljednje vrijeme, u kojima jedna politička koncepcija, prije svega bošnjačka, smatra da ima pravo na Bosnu i Hercegovinu”.

“Nema od toga ništa. Ne treba da čude moji sljedeći potezi. Neću da govorim šta će biti i oni će jasno pokazati da nije Bosna i Hercegovina samo ono što misli Izetbegović i da on nema pravo da na ovakvim skupovima sam iznosi svoje stavove, koji su potpuno neprimjereni i za svaku osudu”, kazao je Ivanić.

Najavio je kako se očekuje još reakcija na Izetbegovićev istup, jer “ruši bilo kakvo međusobno povjerenje u Bosni i Hercegovini, pogotovo nakon što je donesena odluka o popisu koja je bila prvo preglasavanje od formiranja ovog Savjeta ministara” Bosne i Hercegovine.

“Uvjeravam vas da će biti posljednje preglasavanje i da će ovo što se desilo sa preglasavanjem imati svoje negativne posljedice za one koji su bili uvjereni da će preglasavanjem obezbijediti neku promjenu u Bosni i Hercegovini, od toga nema ništa”, poručio je Ivanić.

‘Zloupotreba institucija’

I po Dodikovom mišljenju, istup Izetbegovića je “još jedan u nizu dokaza da je na sceni zloupotreba institucija na nivou Bosne i Hercegovine, odakle se plasiraju isključivo bošnjački stavovi”.

Dodik je ocijenio da “ponašanje Izetbegovića nije nikakav incident, jer on u kontinuitetu daje izjave na fonu onoga što je u Islamskoj deklaraciji zapisao njegov otac [Alija Izetbegović] i za šta se borio, a borio se protiv ravnopravnosti i ostanka Srba u Bosni i Hercegovini”.

“To isto danas, drugim sredstvima, radi Bakir Izetbegović. Očito je da je na sceni zloupotreba zajedničkih institucija, poput Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odakle Izetbegović plasira isključivo bošnjačke stavove”, rekao je Dodik.

Da je riječ o zloupotrebi institucija Bosne i Hercegovine, kaže Dodik, “govori i činjenica da je skupu, čiji je domaćin bilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, prisustvovao i Hashim Thaci, samozvani premijer Kosova, koje Bosna i Hercegovina nije priznala”. [Hashim Thaci je predsjednik Kosova]

“Banja Luka nije bila pod opsadom, niti je tamo bilo ratnih sukoba, a to se ipak dogodilo”, kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Dodao je da se “možda može naći i neka druga usporedba Banje Luke osim one s Bleiburgom, za kojom je posegnuo Komarica, no to ne mijenja bit problema”.

‘Bleiburg, ili nekako drugačije’

“Iz tog grada [Banje Luke] su sistematski istjerani Bošnjaci i Hrvati, a vi nazovite to Bleiburgom, ili nekako drugačije”, rekao je Izetbegović.

Biskup Komarica je nedavno usporedio stradanje na Bleiburgu sa zločinima i protjerivanjima počinjenim u Banjoj Luci tijekom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo ovdje Bleiburg. To je muka i to sam želio u Bleiburgu poručiti. Ljudi, šta vi govorite ovdje? Dođite u Banju Luku, pa vidite – tamo je Bleiburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto. To je Bleiburg za mene”, kazao je Komarica.

Izvor: Agencije