Ekonomska saradnja u fokusu procesa ‘Brdo – Brijuni’

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je po završetku sastanka procesa Brdo-Brijuni, koji je okupio predsjednike zemalja regije, kako su se sudionici usaglasili da “bez stabilnosti nema napretka”.

“Odgovornost za kreiranje stabilnog okružnja u ovoj regiji je na nama samima. Budućnost svih odnosa u regiji zavisi o našoj iskrenoj spremnosti da prevaziđemo naše razlike”, rekao je Izetbegović.

Obraćajući se novinarima u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, istaknuo je kako se “prošlost ne može promijeniti, ali budućnost može”.

Prema njegovim riječima, predsjednici zemalja regije složni su da se međudržavni odnosi “ne grade samo od summita do summita”.

“Zato smo se obavezali da ćemo graditi povjerenje iskrenim dijalgom u cilju rješavanja naših razlika, da ćemo podržavati procese integracija u EU, da ćemo preuzeti konkretne radnje na rješavanju otvorenih pitanja, da ćemo se uzdržati od retorike koje proizvode netrpeljivost u regionu, da ćemo tražiti rješenja na pitanjima koja nas pogađaju kao što su terorizam i izbjeglička kriza, da ćemo raditi na unapređenju obrazovnih prilika kako bi spriječili odliv mozgova, da ćemo unaprijediit našu povezanost kroz projekte infrastrukture i drugih, da ćemo nastaviit sa uvođenjem standarda Evropske unije”, rekao je Izetbegović.

Rješavanje otvorenih pitanja

Sarajevo je bilo domaćin sastanka “Brdo – Brijuni” procesa, koji okuplja šefove država regije.

Skup je bio prilika za rješavanje otvorenih pitanja među zemljama te poboljšanje suradnje, a kroz to i ubrzanje pristupa Europskoj uniji.

Tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ugostilo je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović te predsjednike Slovenije Boruta Pahora, Srbije Tomislava Nikolića, Crne Gore Filipa Vujanovića, Kosova Hashima Thacija, Makedonije Gjorga Ivanova i Albanije Bujara Nishanija.

Gost ovogodišnjeg sastanka bio je talijanski predsjednik Sergio Mattarella.

Podrška poslovnom svijetu

Predsjednici su u subotu sudjelovali na Summitu 100 vodećih poslovnih ljudi Jugoistočne Europe, jer ekonomiju vide ključnom za rješavanje svih ostalih pitanja.

Lideri su istaknuli potrebu priključenja svih zemalja regije EU, navodeći kako su im sigurnosni, politički i ekonomski izazovi prioritet u razgovorima.

‘Brdo – Brijuni’ proces pokrenule su Slovenija i Hrvatska prije tri godine, kako bi pokrenula suradnja u regiji u rješavanju spornih pitanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije