Stranački izbori u HDZ-u u sjeni krize vlasti

Najveća hrvatska politička stranka – Hrvatska demokratska zajednica, u subotu održava unutarstranačke izbore. Nedavno je, kao jedini kandidat, za predsjednika stranke izabran Tomislav Karamarko, a danas članovi biraju zamjenika, potpredsjednike i sva ostala tijela, i to u trenutku velike krize u Vladi i vladajućoj koaliciji.

HDZ-ov partner Most traži ostavku prvog potpredsjednika vlade Karamarka, zbog poslovnog odnosa njegove supruge i konzultanta MOL-a, tvrtke s kojom Hrvatska vodi arbitražne sporove vezano za kompaniju INA. U međuvremenu je i oporba u Hrvatskom saboru pokrenula zahtjev za Karamarkov opoziv. No, Karamarko je dobio podršku Vlade – protiv njegova opoziva glasalo je 14 HDZ-ovih ministara i premijer, dok šest ministara iz kvote Mosta želi da ode.

Kada se o tome bude glasalo u Saboru, kaže potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov, 12 od 15 Mostovih zastupnika postupit će isto. No, Petrov i dalje od Karamarka očekuje častan uzmak, kako bi se glasanje izbjeglo.

‘Scenarij za uništenje HDZ-a’

“Nadam se da do toga neće doći. Da neće doći do glasovanja i da će Karamarko prihvatiti ovu odgovornost i da će Domoljubna koalicija dati drugog čovjeka za prvog potpredsjednika Vlade”, kaže Petrov.

“Ni Most, ni Božo Petrov neće uspjeti srušiti ovu Vladu. Svi scenariji usmjereni na uništavanje HDZ-a neće uspjeti”, odgovorio je Karamarko.

U HDZ-u su svi čvrsto uz svog stranačkog šefa.

“Rekao sam danas već da stojimo iza predsjednika Karamarka i ne vidim tu nikakav problem”, poručio je Andrija Mikulić, član Predsjedništva HDZ-a.

Ipak, problem vide u oporbi, pa su zato i tražili da se u Saboru glasa o povjerenju Karamarku. Ostane li Most svom stavu, oporba bi za izglasavanje nepovjerenja trebala imati dovoljno glasova.

“Volio bih da se glasa što prije. Odugovlačenje nema smisla, osim ako neki ne žele vršiti utjecaj, a vidjeli smo da je zbog toga u zatvoru završio, primjerice, gradonačelnik Vukovara. Baš me zanima hoće li se tko usuditi pritiskati zastupnike”, navodi Ivan Vrdoljak, predsjednik Hrvatske narodne stranke.

Glasanje do 18. juna

Ovo je dosad najveća kriza hrvatske Vlade. Na čelu joj je nestranački premijer Tihomir Orešković, koji je stao uz one koji su ga na tu funkciju predložili – HDZ.

“Božo Petrov ima jedan stav, ja imam drugi, ali previše je krvi proliveno u ovoj zemlji i pustimo da institucije rade svoj posao i onda da te institucije donesu nekakve odluke. Mislim da još nismo čuli institucije”, upozorava Orešković.

Institucija je nezavisno tijelo – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Postupak su pokrenuli i kroz nekoliko tjedana trebali bi odlučiti je li Karamarko bio u sukobu interesa. Glavni HDZ-ov partner – Most, odlučio je da to neće čekati. Oni su svoju političku donijeli: smatraju da Karamarko mora otići.

Glasanje o tome u Hrvatskom saboru se mora održati najkasnije do 18. lipnja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO