Nikolić potvrdio prvu posjetu Sarajevu

Prošle godine, odgođena je planirana posjeta Nikolića Sarajevu (Reuters)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić boravit će u subotu i u nedjelju u radnoj posjeti Sarajevu u okviru koje će učestvovati na ekonomskom “Samitu 100” i sastanku regionalnih lidera u okviru procesa “Brdo-Brijuni”.

Dolazak su potvrdili i predsjednici država regije.

U subotu se održava “Samit 100” pod nazivom “Dogovor za novo doba”. 

Na Samitu će 100 najuspješnijih privrednika iz regije predstaviti primjere dobre prakse kroz panel diskusije.

U nedjelju će se održati sastanak lidera regiona u okviru procesa “Brdo-Brijuni”, kojem će kao gost prisustvovati i predsjednik Italije Sergio Mattarella.

Susreti sa predsjednicima

Tokom drugog dana posjete Sarajevu, predsjednik Srbije će se na marginama sastanka u okviru procesa “Brdo-Brijuni” sastati i sa italijanskim predsjednikom te predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, saopšteno je iz Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Nikolić će se u nedjelju susresti i sa predsjednikom Makedonije Ðorgem Ivanovim, predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Albanije Bujarom Nišanijem i članovima Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, navodi se u saopštenju.

Tomislav Nikolić je, prvi put u svom mandatu, u junu prošle godine trebao posjetiti Sarajevo. Izetbegović je tada zatražio odgađanje posjete zbog hapšenja ratnog komandata Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. u Švicarskoj po potjernici koju je za njim godinu ranije raspisala Srbija, koja ga tereti za ratni zločin na srebreničkom području.

Orić je kasnije izručen BiH, a suđenje je u toku.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Tomislav Nikolić je, prvi put u svom trogodišnjem mandatu, danas trebalo da bude u Sarajevu, ali nije. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je odlaganje posjete zbog hapšenja bosanskohercegovačkog državljanina Nasera Orića. Ubrzo je stigao odgovor iz kabineta srpskog predsjednika uz poruku da je susret odložen “kako bi pojedinci stekli poene među ultranacionalistima.” Da li […]

Published On 16 Jun 2015

Iz Mostara opet ništa novo. Pomirljivi tonovi poslije krize u odnosima. Hoće li Sarajevo i Beograd i dalje biti na stalnoj klackalici? Zašto važni ekonomski partneri ne mogu naći zajednički jezik u politici? Diktira li unutrašnja politika poruke koje se šalju iz ta dva grada?   Red kritika, red lijepih riječi pa susret u Sarajevu […]

Published On 12 Apr 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO