Dogovor o otvaranju poglavlja 23 za Srbiju još nije postignut

Miro Kovač: Bez ispunjavanja hrvatskih zahtjeva neće biti moguće napredovati što se Srbije tiče (EPA)

Dogovor o uklanjanju hrvatske blokade otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o pristupanju Srbije Europskoj uniji još nije postignut, a kada bude javnost će o tome biti obaviještena, izjavio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Europski povjerenik za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johannes Hahn izjavio je ranije da je postignut dogovor s Hrvatskom u vezi otvaranja poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava i da bi to trebalo biti potvrđeno sljedeći tjedan, na sastanku Corepera, tijela koje čine veleposlanici država članica EU-a.

Srbijanski mediji također su objavili da je Hrvatska dala pismenu suglasnost Srbiji za otvaranje poglavlja 23, što je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova demantiralo, priopćivši da je riječ o propagandi u svrhu dezinformiranja javnosti.

Kovač je rekao novinarima tim povodom da je razgovarao s Hahnom o tome u utorak navečer, no da dogovor još nije postignut, istaknuvši da hrvatski zahtjevi moraju biti uvaženi.

‘Hrvatski interesi moraju biti zastupljeni’

“Mi smo razgovarali tom prigodom i o tom mogućem rješenju. Očekujemo (…) ovih dana postići dogovor. Još ga nismo u potpunosti postigli”, kazao je on.

“Za sada, ja se ne bih prepuštao nekakvim špekulacijama. Mi tako ne radimo. Mi smo diskretni, ozbiljni (…) Ne puštamo nekakve informacije u strane medije o nekakvim pregovaračkim procesima. To je previše ozbiljna stvar. Mi tako ne funkcioniramo”, rekao je Kovač.

U vezi napisa u srbijanskim medijima, on je kazao da se u njima piše puno toga bez ikakvih osnova.

“Ono što vam mogu reći je da Hrvatska zaista, a to sam već rekao nekoliko puta, razgovara s Europskom komisijom, zemljama članicama i nizozemskim predsjedništvom EU-a o rješenju. Želimo pronaći rješenje koje će jasno uvažavati hrvatske zahtjeve”, rekao je.

“Bez ispunjavanja tih zahtjeva neće biti moguće napredovati što se Srbije tiče. Moguće je da će ti zahtjevi biti ispunjeni. Mi na tome radimo”, dodao je Kovač.

Hrvatska traži da se kao mjerilo za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom zatraži puna suradnja s Haškim sudom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše Jugoslavije te osiguravanje prava hrvatskoj manjini.

Kovač vjeruje da je rješenje moguće pronaći.

“Ja sam osobno optimist. Mislim da je moguće pronaći rješenje. Mislim da smo blizu rješenja”, kazao je.

“Hrvatski interesi, na kojima radimo, koji su i europski interesi, moraju biti zastupljeni”, naglasio je Kovač.

Blokada ‘pogrešan dojam’

Kovač je u intervjuu za francuski list La Croix također izjavio da Hrvatska podržava približavanje Srbije Uniji, ali nastavak pristupnih pregovora ovisi o spremnosti Srbije da poštuje vladavinu prava.

Na pitanje zašto Hrvatska blokira pregovore o pristupanju Srbije Uniji, ministar je kazao da je to pogrešan dojam.

“To je pogrešan dojam. Hrvatska spada među države koje su podržale formalno otvaranje pregovora između Srbije i EU-a u siječnju 2014. godine, kao i početak pregovora u prva dva poglavlja u prosincu 2015. godine. Jasno podržavamo približavanje Srbije Uniji. To je u interesu Hrvatske”, rekao je.

“Pregovori u dva ključna poglavlja, koja se odnose na temeljna prava i pravosuđe, koji su u samom srcu europskog identiteta, još uvijek bi mogli biti otvoreni u lipnju. No, napredak na tom području ovisi ponajprije o volji Srbije da poštuje načela vladavine prava”, istaknuo je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO