Autobusima zabranjen prilaz Počitelju

Kulturno-povijesni spomenik i turističku destinaciju Stari grad Počitelj već duže vrijeme ne posjećuju organizirane autobusne grupe posjetitelja. Razlog je što je jedini parking ograđen betonskim blokovima.

Ovo nije prvi put da se to događa – nakon prošlogodišnje intervencije inspekcije, odnosno uklanjanja prepreka, vlasnik zemljišta je to ponovno učinio.

Autobus s turistima imao je namjeru skrenuti u Počitelj, ali uzalud…Na opće čuđenje i vozača i turista, betonske žardinjere to ne dozvoljavaju.

Ali nisu samo turisti neugodno iznenađeni – mnogo je teže Senadu Merdanu, koji uzgaja i prerađuje voće i time daje već tradicionalnu draž ovoj turističkoj destinaciji.

Manje turista, manja zarada

Ali zbog toga što u Počitelj mogu ulaziti tek pojedinačni turisti ili male grupe njih, on više gotovo ništa ne zarađuje. Tako ni danas nije mogao obradovati svoje petero djece.

“Vratio sam se u Počitelj 2000. godine. Obrađujem zemlju, imam petoro djece koju školujem i hranim sa ovog štanda ovdje”, kaže Senad.

Prilaz Počitelju ogradio je Hasan Veledar, koji je prilazno zemljište gradu Počitelju kupio kroz dionice u privatizaciji.

Njegov odvjetnik Sanel Nezirić kaže da je razlog ograđivanja bespravna gradnja njegovih susjeda, a cilj ovih betonskih blokova je natjerati državu da sankcionira takvu gradnju.

“Rješenje problema je da nadležne institucije riješe jednom bespravnu gradnju, da se ona zabrani u nacionalnom spomeniku, da ono što je izgrađeno u nacionalnom spomeniku da se poruši i da se taj prilaz uredi po standardima svugdje u svijetu – da je pristupačan turistima, a da ne ugrožava saobraćaj”, kaže Nezirić.

Međutim, ovakvo uvjetovanje, kako bi se sankcionirala eventualna bespravna gradnja, nije dozvoljeno.

Naime, Zakon o cestama Federacije u članu 58., kasnije i u članovima 61 i 67, propisuje da bilo kakvo građenje u pojasu od 20 metara uz magistralni put zahtijeva suglasnost Direkcije za ceste FBiH.

Iz ove institucije je stiglo tek priopćenje.

“Betonski elementi uz kolovoz magistralne ceste M-17 sa lijeve strane, na parceli k.č. 2774 koja je vlasništvo Hasana Veledara, postavljeni su uz obrazloženje da se želi spriječiti parkiranje vozila na privatnom posjedu. Nadzor magistralnog cestovnog pravca je sačinio i poslao zapisnik, čime je utvrđeno činjenično stanje, ali bez mogućnosti intervencije u tuđem posjedu”, stoji u priopćenju.

Institucije ne poduzimaju gotovo ništa

“Državne institucije koje bi trebale biti zainteresovane za rješavanje ovog problema, tim više jer nije riječ isključivo o turističkom centru već i o kulturno-historijskom blagu ove zemlje, gotovo da ne poduzimaju ništa. Osim konstatovanja da gotovo ništa ne poduzimaju”, izvještava reporter Al Jazeere Sinan Šarić.

Federalna uprava za inspekcijske poslove u rujnu je uklonila žardinjere. Tvrde da će ponovo izaći na teren, ali prema sadašnjem planu to se neće dogoditi za najmanje dva tjedna.

“Ja koliko znam, već za naredne dvije sedmice imamo isplanirane inspekcijske nadzore koji su dogovoreni i mislim da neće uspjeti izaći na teren, ali je uvijek moguće da inspektori izađu po hitnosti situacije”, kaže Ivana Jusufbegović iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Turistička sezona je počela, a problemi lokalne zajednice, od komunalnih preko infrastrukturnih do međuljudskih, prijete da od obnovljenog Počitelja stvore zaboravljenu i destinaciju koju većina zaobilazi.

Izvor: Al Jazeera