Kredit MMF-a za BiH 550 miliona eura

Nakon višednevne posjete delegacije Međunarodnog monetarnog fonda Bosni i Hercegovini i susreta sa entitetskim i državnim ministarstvima finansija, danas je u Sarajevu održana 4. sjednica Fiskalnog vijeća BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je nakon sjednice da je postignut dogovor o veoma povoljnom kreditnom trogodišnjem aranžmanu sa MMF-om u iznosu od 550 miliona eura.

“Usaglašeno je i Pismo namjere Fiskalnog vijeća sa predstavnicima MMF-a. Dogovoreni su najpovoljniji uslovi i aranžman”, izjavio je Zvizdić na konferenciji za novinare.

Očekuje se da će Odbor razmatrati odobravanje aranžmana u julu.

Zvizdić je kazao da je riječ o veoma povoljnim uslovima, grace periodu od četiri i po godine, a posljednja tranša trebala bi biti otplaćena nakon 13 godina.

Aranžman praćen reformama

Usaglašeno je da će novi aranžman sa MMF-om donijeti finansijsku stabilnost svih nivoa vlasti u BiH i da mora biti propraćen reformama, odnosno služiti kao podrška implementaciji Reformske agende, navodi se u saopćenju Fiskalnog vijeća.

“Prošireni aranžman će imati i ulogu katalizatora u mobiliziranju međunarodne finansijske pomoći jer Evropska unija i Svjetska banka također planiraju osigurati dodatna finansijska sredstva za provođenje reformi”, dodaje se u saopćenju.

Ekonomski program koje je Fiskalno vijeće podržalo ima tri glavna cilja: Unapređenje poslovnog okruženja, otvaranje više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećanje potencijala za rast ekonomije.

Osim toga, tu su i smanjenje javnog duga kroz postepenu fiskalnu konsolidaciju i istovremeno smanjenje administrativnog aparata, te očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanje kreditnog rasta.

Goran Miraščić, član Savjetodavne grupe Fiskalnog vijeća BiH, potvrdio je za Al Jazeeru da su privatizacija, restrukturiranje ili likvidacija javnih preduzeća koja posluju sa gubitkom neki od uslova na koje su entiteti pristali za kredit MMF-a.

Osim toga, u Federaciji BiH će uslijediti promjene poreza na dohodak i oporezivanje toplog obroka.

Izvor: Al Jazeera i agencije