Kovač: Hrvatska i Srbija kao Njemačka i Francuska nakon rata

Hrvatska za Bosnu i Hercegovinu ima posebnu odgovornost zbog tamošnjih Hrvata, kaže Kovač (EPA)

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač poručio je kako je hrvatska ambicija sa Srbijom izgraditi odnose kakve su poslije Drugog svjetskog rata izgradile Njemačka i Francuska.

Na predavanju u Europskom uredu Zaklade Konrad Adenauer u Bruxellesu Kovač je ponovio da Hrvatska radi na rješenju za poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije s Europskom unijom u kojima se čeka “zeleno svjetlo” s hrvatske strane kako bi ona mogla biti otvorena.

“Sve je moguće. Želimo postići rješenje, ali želim biti oprezan”, rekao je Kovač o mogućnosti da Srbija otvori ta dva poglavlja do kraja idućeg mjeseca.

Izrazio je i spremnost Hrvatske da pomogne svim svojim jugoistočnim susjedima na njihovu putu prema euroatlantskim integracijama. 

U tom kontekstu je posebno istaknuo Bosnu i Hercegovinu, za koju Hrvatska, kako je rekao, ima posebnu odgovornost zbog tamošnjih Hrvata, koji su konstitutivni narod i zbog činjenice da je ta zemlja najbliži susjed i jedna od supotpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH.

Aktivnija uloga Hrvatske

Kovač je pred brojnim diplomatima, zastupnicima Europskog parlamenta, ljudima iz poslovnog svijeta održao predavanje o temi “Hrvatska na raskrižju između srednje i jugoistočne Europe”, te tom prilikom istaknuo da je Hrvatska “uspješna priča”.

Tom je prilikom u kratkim crtama predstavio put Hrvatske od borbe za neovisnost do punopravnog članstva u EU-u i NATO-u.

“Nakon što je Hrvatska ispunila svoje prvotne ciljeve, sada se mora repozicionirati i imati aktivnu ulogu kako u srednjoj Europi tako i u jugoistočnoj”, rekao je Kovač.

Zaklada Konrad Adenauer je njemačka politička zaklada usko povezana s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU), kojoj je na čelu kancelarka Angela Merkel.

Izvor: Agencije