Srbija: Borba stranaka protiv ‘preletača’

Kad 4. juna bude konstituiran parlament Srbije, zakletvu će položiti 250 zastupnika, koji će u iduće četiri godine predstavljati svoje stranke.

Ipak, iskustvo preletača, odnosno prebjega iz stranke u stranku, potaknulo je neke stranke da se dodatno zaštite, kako im se broj zastupnika ne bi nenadano smanjio, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Kako bi se zaštitile od “preletača”, stranke u Srbiji su spremne na sve.

Prije 12 godina zastupnici Srpske radikalne stranke zakleli su se u crkvi da neće preći u drugi tabor u parlamentu. Danas radikali drugačije čuvaju lojalnost svojih predstavnika.

Umjesto zakletve, potpisuju mjenice na 90.000 eura koje će biti aktivirane ako izdaju radikalska načela.

Zoran Krasić iz te stranke je kazao: “Tim ugovorom se konstatuje da stranka kao podnosilac izborne liste ima odgovarajuće troškove i ti troškovi treba na neki način da se obezbede”.

U ideološki suprotnom taboru, pokretu Dosta je bilo, potpisuje se svečana izjava kojom se njihovi poslanici obavezuju da će poštovati transparentnost, odbiti partijsko zapošljavanje i čuvati svoj mandat.

Blanko ostavke

“Naša svečana obaveza govori o tome šta neće raditi. Ako odbornik odluči da napusti naše principe i vrednosti, biće isključen iz pokreta. Nećemo mu tražiti da nam vrati mandat, jer nije naš”, rekao je Saša Radulović.

Većina stranaka je bez ovakve zaštite. Prije osam godina sve parlamentarne stranke, izuzev liberala Čedomira Jovanovića, štitile su se takozvanim blanko ostavkama poslanika.

Nezavisni poslanik Žarko Korać je kazao: “Ja to nikad ne bih u životu potpisao i nisam nikad potpisao, jer je to jedna odvratna stvar, zato što vi time praktično implicirate da je vas poslanik neko ko je sumnjivog morala, ko će kad-tad pokleknuti kupiti korumpirati i tako dalje. Primite profesora univerziteta, izaberete ga i potpiše da neće primati pare od studenata. To je užasno uvredljivo, ali je i glupo jer taj poslanik može da ode iz poslaničke grupe i promeni mišljenje”.

Prvo oduzimanje mandata poslanicima dogodilo se u vrijeme Vlade Zorana Đinđića, kada je lista Demokratske opozicije Srbije oduzela mandate članici te liste, DSS-u Vojislava Koštunice.

Godine 2008. zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić kod sebe je zadržao blanko ostavke i formirao posebnu poslaničku grupu. Radikali su odlučni da im se ta situacija ne ponovi.

Promjena Ustava

“Menice su kod mene. U tome je ta razlika. Menice su u stranci i te ostavke i te izjave 2008. godine morale su da budu u stranci. Međutim, Nikolić je to pokupio, da preciziram, ukrao”, dodao je Krasić.

Ustav Srbije kaže da je poslanik slobodan da stavi svoj mandat na raspolaganje stranci. To s pravne tačke gledišta, kažu stručnjaci, znači da mjenice, izjave i blanko ostavke pred sudom ne vrijede.

Profesor ustavnog prava Bogoljub Milosavljević je kazao: “Sve takve stvari bi pale u vodu. Mandat pripada narodnom poslaniku i naravno je stvar njegove stranačke discipline i moralnog profila da poštuje to i da normalno ne napušta stranku sa čije liste je izabran”.

Stručnjaci ističu da Ustav Srbije mora da se mijenja i da između ostalog konkretno definira vlasništvo nad mandatom kako ne bi dolazilo do različitih pravnih tumačenja.

Izvor: Al Jazeera