Sabor: Opoziv Karamarka na dnevnom redu

Karamarko vjeruje da će Povjerenstvo zaključiti kako nije bilo nikakvog sukoba interesa (Patrik Macek / PIXSELL)
Na zahtjev oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatski sabor na dnevni je red uvrstio i zahtjev za opoziv prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka, o čemu će raspravljati u idućih trideset dana.
 
SDP je u Saboru zatražio Karamarkovu ostavku, prozivajući ga da je, zbog poslova njegove supruge Ane s konzultantom mađarske naftne kompanije MOL Josipom Petrovićem, stavio privatne interese ispred nacionalnih. 
 
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu pokrenuti postupak u predmetu Tomislava Karamarka kako bi utvrdilo nalazi li se u sukobu interesa.

Povjerenstvo je to bilo dužno učiniti, budući da je sam Karamarko podnio takav zahtjev. U postupku će Povjerenstvo detaljno istražiti aferu “Konzultantica”.

Prema odluci Povjerenstva, Karamarko se u roku od 15 dana od njezinog primitka treba pisano očitovati kako bi, uz ostalo, pojasnio je li kao član Vlade sudjelovao u raspravljanju ili donošenju odluka o stavovima i politikama Vlade koje se odnose na arbitražne postupke između Hrvatske i MOL-a.

Karamarko: Iskreirana, bestijalna i infantilna priča

Doznalo se kako je tvrtka njegove supruge Drimia imala ugovor s konzultantom MOL-a vrijedan najmanje 60.000 eura, a Hrvatska vodi dva međunarodna arbitražna spora s MOL-om zbog INA-e.

Odluka u predmetu bit će objavljena na nekoj od sljedećih sjednica.

Povjerenstvo će pritom ispitati je li Karamarko sudjelovao u bilo kakvom donošenju odluka vezano uz arbitražu koja se vodi između Hrvatske i MOL-a, može li ga to u buduće dovesti u sukob interesa i je li se propustio deklarirati o tom poslovnom odnosu.

Prije odluke Karamarko se pred članovima Povjerenstva može očitovati o tom slučaju, a očitovanje će se zatražiti i od Petrovića, rekao je Davorin Ivanjek, član povjerenstva koji vodi predmet.

Karamarko je rekao kako vjeruje da će Povjerenstvo zaključiti kako u njegovu slučaju nije bilo nikakvog sukoba interesa istaknuvši kako ne misli odstupiti jer to traži “notorni gubitnik Zoran Milanović”. Također je ocijenio da je cijela priča oko afere ”brutalno iskreirana, bestijalna i infantilna”.

Ana Karamarko ranije je kazala kako posao njezine agencije Drimia nema veze s politikom niti je kad obavljala poslove za Peritus savjetovanje u vlasništvu Josipa Petrovića.

Neslaganje o neradnoj sedmici

Hrvatski premijer Tihomir Orešković u srijedu je ponovio kako je uvjeren da Karamarko nije napravio ništa što bi štetilo interesima države u pogledu arbitražnih postupka između Hrvatske i MOL-a u vezi INA-e.

Sabor idući tjedan neće raditi zbog vjerskog blagdana Tijelova, koji je u četvrtak. U saborske klupe zastupnici se vraćaju prvog lipnja. 

Dok se oporba neradnom tjednu protivi, zastupnici vladajućih u tome ne vide problem. 
 
“Poruka biračima parlamentarne većine je da im se ne radi. Ne radi im se u Saboru, ne radi im se u Vladi, ne radi im se nigdje. Tko radi više? Nitko ne radi. Vlada ne proizvodi reformske zakone, ne šalje ih u Sabor. U Saboru se oko kvoruma ne mogu dogovoriti”, rekao je zastupnik SDP-a Nenad Stazić.
 
“U ovom dijelu ne vidim problem. Nema smisla da radimo u srijedu, pa u četvrtak ne, pa onda u petak dolazimo. Ovako ćemo doći u ponedjeljak”, rekao je zastupnik HDZ-a Željko Dilber.
 
Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada