Opozicija: Hasanbegović narušava ugled Hrvatske

Zastupnici traže da se Hasanbegović pismeno očituje o tvrdnjama u njihovoj interpelaciji (Patrik Macek / PIXSELL)

Šesnaest opozicionih zastupnika podnijelo je predsjedniku Hrvatskog sabora interpelaciju o odgovornosti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za narušavanje ugleda države.

Zastupnici HNS-a, SDP-a i Hrvatskih laburista od Sabora traže da provede raspravu i zaključi da je Hasanbegović odgovoran zbog narušavanja ugleda Ministarstva kulture, Vlade i države u cjelini, ugrožavanja slobode izražavanja i onemogućavanja razvitka demokratskog medijskog prostora.

Traže i da se zaduži Vlada da pripremi Nacionalni program zaštite i promocije slobode izražavanja i razvoja demokratskog medijskog prostora s pripadajućim budžetom te ga u roku od 30 dana dostavi Saboru na razmatranje i usvajanje, javlja Hina.

Traže da se Hasanbegović Saboru pisano očituje o shvatanju slobode izražavanja i medija, zahtjevu za raspuštanjem Vijeća za elektroničke medije (VEM), odluci da uskrati svaku finansijsku podršku neprofitnim medijima, te svom stavu prema ustaškom režimu i njegovim ciljevima i postupcima.

Zastupnici ministru spočitavaju saopćenje koje je Ministarstvo kulture poslalo nakon što je fizički napadnut novinar i publicista Ante Tomić, te tvrde da on direktno ohrabruje nasilnike prema svim kritičarima Vlade.

‘Skandalozan stav prema ustašama’

“Prozirnim i neuvjerljivim” ocjenjuju ministrovo obrazloženje zahtjeva da se raspusti VEM. Politička poruka tog zahtjeva je upravo zastrašujuća, tvrde zastupnici – VEM, ali i bilo koje drugo nezavisno tijelo, bit će raspušteno ukoliko pri obavljanju svojih zakonom definiranih dužnosti povuče potez koji se ne sviđa političkoj opciji na vlasti.

Prozivaju ga i zbog ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije, ističu da je “bez ikakva obrazloženja” izbrisao kompletan program Mediji zajednice s budžetom od 30,6 miliona kuna(četiri mliona eura) iz Indikativnog godišnjeg plana objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2016.

“Obustavom financiranja neprofitnih medija ministar kulture izravno onemogućuje djelovanje ovog specifičnog medijskog podsektora, dok neraspisivanjem natječaja za bespovratna sredstva iz EU fondova dodatno čini štetu daljnjem gospodarskom i društvenom razvoju Hrvatske”, ističu potpisnici interpelacije.

“Skandalozan i u demokratskim državama neprihvatljiv stav ministra Hasanbegovića prema ustašama i ustaškom režimu nedvojbeno je zastupan u njegovim tekstovima pisanim zadnjih 20 godina”, tvrde, opozicioni zastupnici među kojima su Ivan Vrdoljkak, Goran Beus Richembergh, Milorad Batinić, Peđa Grbini Nansi Tireli.

Hasanbegović odbacuje optužbe

Ranije ovog mjeseca, Hasanbegović je u gostovanju u vijestima Al Jazeere odbacio optužbe medija da nova vlast gura Hrvatsku udesno, da je nacionalistički ton sve glasniji i da guši slobodu medija.

“Više puta sam već rekao da je riječ o potpuno neutemeljenim optužbama, koje nemaju utemeljenje niti u jednoj činjenici, niti u jednom postupku hrvatske Vlade ili bilo kojega ministra, pa ni mene osobno”, kazao je ministar.

Neutemeljenim je ocijenio i optužbe da “trivijalizira zločine Nezavisne Države Hrvatske”.

“One se ne mogu izvući iz bilo koje moje izjave ili bilo kojeg mojeg postupka. Nažalost, to je sve refleksija unutarhrvatskih političkih odnosa i činjenice da se oporbeno djelovanje prenijelo na medijski prostor i da su Hrvatsko novinarsko društvo preuzele skupine koje ovu časnu udrugu koriste za jednu vrstu parapolitičkoga i paraideološkoga djelovanja”, rekao je Hasanbegović.

Izvor: Al Jazeera i agencije