Đukanović: Međaš prema evropskoj budućnosti

Intoniranjem državne himne večeras je, u 20.15 sati, na Trgu nezavisnosti u Podgorici počela centralna proslava desetogodišnjice obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti Crne Gore.

“Decenijski jubilej nezavisnosti i međunarodnog priznanja Crne Gore veliki je praznik za našu državu sa hiljadugodišnjom tradicijom i slavnom istorijom. Ispunjeni smo ponosom i zadovoljstvom zbog načina na koji smo 21. maja 2006. godine obnovili državu. Ne dešava se često, na Balkanu posebno, da jedan narod mirnim putem rješava tako složena državna pitanja. Zato je ovaj datum jedan od najznačajnijih u cijeloj crnogorskoj, a možda i balkanskoj istoriji. Vrijeme je potvrdilo moje riječi izgovorene na ovom trgu uoči referenduma – da u Crnoj Gori neće biti poraženih, da ćemo svi biti pobjednici. Potvrđuju to svi uspjesi koje je Crna Gora ostvarila tokom prve decenije svog samostalnog državnog puta.

Dolazak na ceremoniju najavio je i kosovski predsjednik Hashim Thaci.Probuđeno samopoštovanje zbog ispravljanja velike nepravde koja nam je nanesena 1918. godine, i obnovljeno nacionalno i državno dostojanstvo, bili su snažan zamajac učvršćivanja stabilnosti na ojačanim multietničkim i multivjerskim temeljima, i izgradnje nove institucionalne arhitekture po evropskim standardima. Zato je 21. maj prije jedne decenije bio međaš od kojeg mjerimo korake naše evropske budućnosti. A prvih deset godina obnovljene nezavisnosti vrijeme je burnog ubrzanja istorije”, rekao je, pored ostalog, premijer Crne Gore Milo Đukanović. 

Orden lajčaku, Slovačkoj ulica

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uručio je danas ministru vanjskih poslova Slovačke Miroslavu Lajčaku orden Crnogorske velike zvijezde i poručio da je “Lajčak veoma zaslužan za kvalitetan nivo međudržavnih odnosa Crne Gore i Slovačke”.

Slovački dnevni list SME prenio je da je prilikom jučerašnjeg susreta Lajčaka sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stijepovićem jedna od ulica u Pogorici nazvana Slovačka ulica.

Zahvaljujući se na ordenu, Lajčak je čestitao desetogodišnjicu od proglašenja nezavisnosti Crne Gore i poručio da ta zemlja može biti ponosna na dostignuća u protekloj deceniji, prenio je RTCG.

Lajčak, koji je tokom 2006. godine bio izaslanik Evropske unije za sprovođenje referenduma za nezavisnost Crne Gore, naglasio je uspjeh u evropskim i euroatlanskim integracijama i ukupan razvoj Crne Gore.

Od 2003. godine Slovačka je realizirala trinaest razvojnih projekata u Crnoj Gori, a zaključeni su brojni međudržavni sporazumi koji, navodi RTCG, osiguravaju kvalitetnu saradnju u svim oblastima.

Zabrana protesta

Crnogorska policija zbog sigurnosnih razloga nije odobrila opozicionom Demokratskom frontu održavanje protesta 21. maja ispred Skupštine Crne Gore, saopćeno je iz tog političkog saveza.

Demokratski front tražio je od policije odobrenje za mirno okupljanje koje su planirali da održe od 17 do 23 sata, međutim, policija im je privremeno zabranila skup, prenio je RTCG.

Iz DF-a kažu da je ovo prvi put da prijelazna Vlada zabranjuje skup DF-a, kao i da je riječ o političkom progonu, prenosi RTCG.

Novi protest ispred Skupštine Crne Gore i šetnju, DF je zakazao za 26. maj, kada će biti održana i prva sjednica prijelazne Vlade.

Podijeljeni stavovi

Dok su pripadnici vladajuće partije zadovoljni rezultatima ostvarenim od 2006. godine, crnogorska opozicija ističe da je došlo do “jednog velikog razočarenja”, prenosi agencija Anadolija.

“Ovo je za nas veliki jubilej, jer smo 21. maja 2016. godine došli do nezavisnosti na najdemokratskiji način na svijetu”, kaže poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Obrad Stanišić.

S druge strane, pristalica nekadašnjeg bloka za zajedničku državu sa Srbijom, a danas predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević tvrdi da je 2006. godine bio u pravu.

“Nakon deset godina zaokružena i stvorena privatna država Crna Gora. Očekivanja i onih koji su bili za nezavisnu Crnu Goru i onih koji su bili za zajedničku državu sa Srbijom su identična. Imamo jedno veliko razočarenje”, kazao je on.

Poseban pečat crnogorskoj nezavisnosti dali su pripadnici manjinskih naroda, koji su skoro stoprocentno podržali ideju nezavisnosti.

Poslanik Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore Suljo Mustafić ističe da se popravio položaj manjinskih naroda od 2006. godine. Međutim, napominje da stanje u ekonomiji nije bolje.

Euroatlanski put

Prije deset godina, odlukom 55,5 posto glasova građana Crne Gore, obnovljena je nezavisnost.

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu 21. maja 2006. godine je glasalo 419.240 građana ili 86,5 posto od ukupnog broja birača, a nezavisnost je podržao 230.661 građanin ili 55,5 posto, dok je za ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 posto.

Proteklu deceniju obilježio je snažan napredak države na putu ka EU i NATO, ali i nepomirljivost strana koje su zastupale različite ideje na referendumu.

Odmah nakon osamostaljenja, vanjskopolitički kurs Crne Gore postale su evropske i euroatlantske integracije. Na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji, Crna Gora je otvorila 22 pregovaračka poglavlja, a nalazi se i na pragu punopravnog članstva u NATO-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije