Crna Gora: Evropski kvalitet života na čekanju

Crna Gora je riješila teška ekonomska pitanja i građanima treba omogućiti evropsku kvalitetu života, govorio je svojevremeno Milo Đukanović. Građani i analitičari smatraju da niz tih pitanja i dalje čeka na rješavanje, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Stanovnici Cetinja ponosni su što je država samostalna. Očekivali su, ne kriju, od nje više. Ekonomsko-socijalnu situaciju sagledavaju svako iz svog grada.

Boro Cimeša, stanovnik Cetinja kaže da je sagledava iz „zapuštenog, devastiranog i marginalizovanog grada, a iz kojeg se narod masovno odseljava“.

Tivat se u posljednje vrijeme, uz kapitalne investicije, uveliko razvija. Poput Porto Montenegra – marine za superjahte. I građani su u razvoju turizma našli svoju korist.

„Porasla je cijena nekretnina u cijeloj Crnoj Gori, pogotovo na našoj obali, tako da su mnogi starosjedioci svoje nekretnine dobro unovčili“, kaže Marija Mikša, stanovnica Tivta.

Raste BDP, ali i javni dug

Kako do eura za život, mnogima je na umu.

Minimalna, mjesečna potrošačka korpa je 806 eura. Prosječna plata je 2006. godine iznosila 282 eura, a sada je 488. Rastao je bruto društveni proizvod – sa 1,8 na 3,4 milijarde eura. Ali, rastao je i javni dug – u 2015. toj godini iznosio je 65 posto BDP-a.

Godinama se u zemlji priča o podgoričkom aluminijskom kombinatu (KAP), čiji penzioneri, u borbi za otpremninu, zakonski obećanu, znaju blokirati i glavni gradski bulevar kod Skupštine.

Što će biti sa KAP-om, koji je u stečaju, brinu se preostali radnici.

„Nijedna država, ukoliko nema zdravu ekonomiju, ukoliko nema fabriku kao što je KAP, gdje se izvozi gotovi proizvod je prosto nešto što je teško održivo“, kaže Sandra Obradović iz Sindikata KAP-a.

Država treba novu ekonomsku politiku, jer je dosadašnja nekreativna, smatra Mila Kasalica. Okretanje sjeveru zemlje i zaustavljanje iseljavanja stanovnika, vjeruje, može donijeti dobro Crnoj Gori.

Povećanje produktivnosti, stvaranje obrazovnih kadrova za tržište rada te smanjenje uvozne orijentacije, zadaci su pred vlastima, ocjenjuje ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Naglašava – državne strukture postigle su da Crna Gora bude zemlja s najviše stranih investicija u regiji.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera