Sarajevo: Položeno cvijeće u bivšoj Dobrovoljačkoj

Veterani minulog rata i odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine, okupljeni oko udruženja “Zelene beretke”, jutros su položili vijenac sa cvijećem i proučili Fatihu kraj spomen-ploče stradalim saborcima kod mosta Drvenija u Sarajevu, u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo istakao je tom prilikom da je 3. maj jedan od najvažnijih dana u odbrani Sarajeva i BiH, dodavši kako je ta bitka “napravila prekretnicu početka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu”.

Fišo je poručio i kako je danas “svijetu poslana poruka dostojanstva i mira i da nikoga neće spriječiti da obilježi svoje žrtve”.

Veterani rata proučili su Fatihu kraj spomen-ploče stradalim saborcima [Anadolija]

General Milutin Kukanjac, koji je kao komandant Druge vojne oblast naredio povlačenje JNA iz glavnog grada BiH, o ovome je rekao:

“Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vrijeme je jednom da se kaže tačno, a to samo mogu ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik – Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika – Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihajlović Boško i jedan potpukovnik – Jovanić Boško, te jedna žena, muslimanka, Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom i ona je rekla: ‘Ja neću nikakvu drugu vojsku, ja idem sa mojom vojskom, pa neka poginem’. Znači, šest osoba je stradalo – od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, već ne stradamo. Te laži koje su prosute u vezi s Dobrovoljačkom su nešto najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to objelodanim. Novosti nisu smjele, Politika – ma ni govora. Televizija Srbije – ma ni govora. Radio Beograd – ma kakvi… Do dan-danas”.

Odluka Tužilaštva BiH

Nakon trogodišnje istrage u predmetu “Dobrovoljačka” Tužilaštvo BiH donijelo je odluku da u radnjama 14 osumnjičenih “nisu sadržana obilježja krivičnog djela”.

Pozivajući se na izjave 352 svjedoka, kao i na 412 materijalnih dokaza, koji uključuju dokumente, videomaterijal i presretnute razgovore, međunarodni tužilac Jude Romano odlučio je da bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, generali Armije RBiH Jovan Divjak, Hasan Efendić i drugi nisu odgovorni za zločin nad pripadnicima JNA u koloni u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992.

Istragom je, po navodima Tužilaštva BiH, utvrđeno da je tokom napada ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba nakon što su onesposobljene za borbu.

Izvor: Al Jazeera i Agencije