Ukinut ured Stjepana Mesića u Hrvatskoj

Za ukidanje Mesićevog ureda je glasao 81 zastupnik Sabora (EPA)

Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade ukinuo pravo na ured bivšem predsjedniku te zemlje Stjepanu Mesiću.

Za ukidanje ureda je glasao 81 zastupnik Sabora.

Protiv predloženih izmjena Zakona o posebnim pravima predsjednika nakon isteka mandata, glasala su 44 zastupnika, a četvero ih je ostalo suzdržano.

Mesić će tako od 1. juna ostati bez trajnog prava na ured, privatnog vozača i službeno privatno vozilo, dok će mu se na teret državnog budžeta i dalje osiguravati fizička zaštita.

Godišnja ušteda od 80 hiljada eura

Saborska većina je time ispunila zahtjev Mosta, a očekuje se da će se ovim izmjenama godišnje uštedjeti oko 80 hiljada eura.

Sam Mesić je u aprilu kazao da odluka Vlade Hrvatske o ukidanju njegovog ureda dovoljno govori o onima koji su je donijeli.

Mesić je naveo da je “kampanja dezinformacija oko toga Ureda, ne mojeg ureda, nego Ureda bivšeg Predsjednika – bila tako intenzivna da je vjerojatno dio građana ostavila u najmanju ruku u nedoumici”, pa je stoga odlučio obratiti se građanima.

Kazao je kako mu je oduzeto pravo na korištenje Ureda retroaktivnom primjenom zakona, što je u praksi pravno uređenih država iznimno rijetko i primjenjuje se samo u osobito iznimnim slučajevima. A to, istakao je, govori dovoljno o Hrvatskoj kao o pravnoj državi.

Naveo je tada da se radi o privatnom obračunu i ocijenio je da je to demagoški potez.

Izvor: Agencije