Postignuto rješenje za objavu podataka iz popisa stanovništva

Direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Velimir Jukić potvrdio je kako je utvrđen jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva, provedenog prije tri godine.

Jukić je rekao kako je odluka o obradi podataka u potpunosti usklađena u skladu s međunarodnim preporukama i da će se ispoštovati rok za objavu rezultata popisa stanovništva.

Naveo je i kako će, prema odluci, 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

Podsjetio je kako se rješenje tražilo dugo vremena, ali se stavovi nisu približili.

Rad u dvije smjene

“Shvatili smo da više nema konvergencije u stavovima i razmišljanjima, ali nam je preostalo samo jedno – utvrdili smo jedinstveni program obrade podataka”, rekao je Jukić.

Najavio je i kako će statističari raditi u dvije smjene i vikendima kako bi se po jedinstvenom programu utvrdio broj stanovnika.

“Vrijeme curi. Nema odgovora iz Vijeća ministara BiH od kojeg smo tražili produljenje roka”, dodao je Jukić.

To znači da će rezultati popisa stanovništva biti gotovi do 1. srpnja.

Bez dogovora entitetskih ustanova

Iako dogovora dviju entitetskih statističkih ustanova nije bilo, Jukić je iskoristio zakonsku odredbu i potpisao odluku o obradi podataka.

U slučaju da nije bilo postignuto ovakvo rješenje, rezultati popisa stanovništva ne bi dobili međunarodnu verifikaciju.

Statističari u BiH ne mogu se dogovoriti tko su rezidentni, odnosno stalni stanovnici.

Iz Zavoda za statistiku bh. entiteta Republika Srpska tražili su da se u obzir uzme kriterij koji se odnosi na školovanje i zaposlenje u inozemstvu, što je za statističare u Federaciji BiH i državi bilo neprihvatljivo.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljen je u listopadu 2013. godine, ali osim preliminarnih rezultata o broju stanovnika, druge pojedinosti do sada nisu objavljene.

Neslaganje zamjenika direktora

Zamjenici direktora Agencije za statistiku imaju različite stavove o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva koji je 2013. godine proveden u BiH.

“Jedinstveni program koji je u potpunosti u skladu sa zakonima i regulativama Evropske unije, preporukama Međunarodnog monitoring tima. Program odražava tekst iz međunarodnih preporuka. Bukvalno smo ga ugradili iz naš jedinstveni program”, smatra zamjenik direktora Fadil Fatić.

Po njemu, to je “prvi veliki korak BiH na pristupu prema EU”.

S druge strane, drugi zamjenik direktora Miljan Popić ne podržava usvojeni jedinstveni program obrade podataka te smatra da će objavom rezultata popisa biti prekršen zakon.

“Smatram da kroz ovaj način dobijamo netačne podatke i nećemo ispoštovati Zakon o popisu iz 2013. godine. Prekršit ćemo stav u zakonu koji kaže koji su to rezidentni stanovnici. Kroz ovaj način obrade podataka mijenjat ćemo sadržaj popisnica, ostaje mi lično ideja ko će to potpisati, imat ćemo preko 10 posto odstupanja. Odgovorno to tvrdim”, rekao je Popić.

Prema njegovim riječima, nijedan od ranijih zahtjeva Agencije za statistiku Republike Srpske nije primijenjen, niti je uzet u obzir.

Izvor: Al Jazeera i agencije