Reiner uvrijeđen napustio Skupštinu bh. entiteta

Reiner je kazao da po protokolu nije uobičajno da govori ako nije postavljena i zastava gosta (Anadolija)

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner nije se danas obratio novinarima, nakon razgovora s potpredsjednicom Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Željkom Stojičić, jer na govornici u entitetskom parlamentu nije bilo zastave Hrvatske, već samo dvije zastave RS-a.

Reiner je kratko prokomentirao da po protokolu nije uobičajeno da govori ako nije postavljena i zastava gosta, već samo domaćina.

Nakon ove situacije, koja je nastala zbog greške protokola Narodne skupštine RS-a, Reiner je iz zgrade parlamenta RS-a otišao na razgovor s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom.

Potpredsjednica Skupštine RS-a Željka Stojičić je istakla da žali što je zbog propusta protokola došlo do ovakve situacije.

Saopćenje službe NSRS-a

„Mislim da je Reiner u svojoj izjavi mogao da iznese niz konstruktivnih primjera moguće dobre saradnje RS-a s Hrvatske“, rekla je i dodala da se  na sastanku govorilo i o izgradnja mosta na Savi i odlaganje radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori.

Služba Narodne skupštine RS-a  saopćila je da je ustaljena praksa Protokola Narodne skupštine Republike Srpske da se tokom pres konferencija u ‘pres holu’ parlamenta ne ističu zastave zemlje iz koje dolaze gosti u službenu posjetu parlamentu, prenose Nezavisne novine.

„Ne želimo da ta okolnost, na koju su reagovali neki od članova delegacije Hrvatskog sabora, naruši vrlo srdačnu i konstruktivnu atmosferu u kojoj je održan sastanak izmedu predsjednika Hrvatskog sabora Željka Rajnera i potpredsjednice Narodne skupštine RS Željke Stojičić“, saopćeno je iz Narodne skupštine.

Izvor: Agencije