Otkazani izbori u Makedoniji 5. juna

Zastupnici makedonskog Parlamenta odlučili su da otkažu vanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 5. juni, ali novi datum nije utvrđen.

To je drugi put da se u Makedoniji odlažu vanredni parlamentarni izbori koji bi trebali da ovu zemlju izvuku iz krize koja traje duže duže od godinu dana, prenose agencije.

Iako je Parlament ranije bio raspušten, današnja sednica je zakazana nakon što je Ustavni sud suspendirao sve predizborne aktivnosti.

EU je pozdravila suspenziju saopćivši da se nisu stekli uvjeti za održavanje izbora kako je prvobitno planirano, prenosi AP.

Učešće na izborima u Makedoniji najavila je samo jedna stranka, vladajuća VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog. 

Predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski sazvao je sjednicu parlamenta za 16 sati, nakon privremene mjere koju je donio Ustavni sud te države, kojom se izvan snage stavlja odluka od sedmog aprila, o raspuštanju Sobranja.

Time se zaustavlja izvršavanje svih pojedinačnih akata ili djelovanja vezanih za organiziranje predizborne kampanje i pripreme izbora, zakazanih za 5. juni.

Makedonski parlament prihvatio je ostavke ministara unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog te rada i socijalne politike Frosine Taševske Remenski, kao i njihovih zamjenika iz SDSM-a u prelaznoj vladi Makedonije.

Predsjednik prelazne vlade Emil Dimitriev prije sjednice dostavio je Sobranju ostavke ministara iz SDSM-a i na njihova mjesta predložio ranije ministre Mitka Čavkova zaduženog za unutrašnje poslove i Dime Spasova za resor rada i socijalne politike.

Istovremeno, Ustavni sud jednoglasno se izjasnio da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti odluke o samoraspuštanju Sobranja, što je bio prijedlog Demokratske unije za integracije (DUI).

U poruci objavljenoj na Facebooku, predsjednik DUI-a Ali Ahmeti pozdravio je odluku Ustavnog suda kojom se, kako je istakao, omogućava vraćanje rada Sobranja, kao prvi korak neophodan za rješavanje ozbiljne političke krize.

Pozvao je sve lidere, medije i civilno društvo na odgovornost, imajući u vidu krizu u državi, a kako bi se vratila sigurnost i stabilnost. Istakao je kako su Makedoniji neophodne reforme.

SDSM: Pravna država u krizi

Iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza kažu da, sve dok su institucije pod kontrolom VMRO DPMNE-a, pravna država je u krizi.

“Sve dok nezakonski date abolicije proizvode pravno dejstvo i sprečavaju pravdu, zemlja je u političkoj, ali i ustavnoj krizi. Rješenje za izlazak iz duboke političke krize je poništenje sramotne odluke Đorga Ivanova o aboliciji, saziv Sobranja kako bi se izbori odgodili i nakon ispunjavanja svih uslova, provođenje fer,
demokratskih i regularnih izbora”, rekla je Renata Deskoska iz SDSM-a.

U Makedoniji je 16. maja počela izborna kampanja. Izbornu listu je predala samo vladajuća koalicija VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Posjete diplomata

Danas će u Skoplju boraviti zamjenik pomoćnika državnog sekretara u američkom State Departmentu Hoyt Brian Lee, a za sutra je najavljena posjeta izaslanika Njemačke Johannesa Haindla.

Američka ambasada u Skoplju je zatražila od vlasti u Makedoniji da se zakazani izbori ne održe.

Smatraju da nisu ostvareni uslovi za održavanje izbora jer nije izvršena reforma medija, nisu pročišćeni birački spiskovi, a i dalje postoji zastrašivanje glasača.

Evropska unija je upozorila da izbori zakazani za naredni mjesec u Makedoniji možda neće biti pouzdani, jer je VMRO-DPMNE jedina registrirala kandidate.

“Vjerujemo da, prema trenutnim okolnostima, bilo kakva vlada proizašla iz rezultata izbora, na kojem tri od četiri veće stranke ne učestvuju, ne može biti pouzdan partner međunarodne zajednice”, rekla je glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič.

Ona je podsjetila da je Brisel u više navrata ponavljao da neprestana politička kriza u Makedoniji udaljava tu zemlju od njenih euroatlantskih težnji.

Evropska unija je prošlog mjeseca suspendirala posredničke napore za rješenje krize u Makedoniji.

Prošle godine Unija je posredovala u postizanju sporazuma između vođa vlasti i opozicije, što je trebalo da otvori put ka izborima u aprilu, ali je glasanje odgođeno do juna zbog zabrinutosti opozicije za moguće namještanje glasova.

Izvor: Al Jazeera i agencije