Albanci žele u novu vladu Srbije

Dok se čeka sastavljanje nove vlade Srbije, spremnost da budu njen dio izražavaju i Albanci sa juga te zemlje. Njihovi politički predstavnici prvi put jasno traže da i oni kroz vladu odlučuju o budućnosti juga Srbije, gdje je u pojedinim općinama albansko stanovništvo u većini, javlja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Vrijeme je da se nešto mijenja, kažu Albanci sa juga Srbije, a put promjene vide u ulasku u republičku vladu.

Nakon više od dvadeset godina učešća na izborima za Skupštinu Srbije, odlučni su da budu dio vladajuće koalicije, iako imaju samo jednog poslanika.

„Stav Partije za demokratsko djelovanje je da ulazimo u vladu, u ovu novu vladu. Isto je i moje mišljenje, da ulazimo i da budemo dio vlade, jer je ovaj kraj ostao dosta nerazvijen, pa mi da utičemo nešto malo da se ovaj kraj razvije“, kaže Fatmir Hasani, poslanik Albanaca u Skupštini Srbije.

Građani u Bujanovcu odobravaju. „To bi bilo dobro i za i za nas i za Vladu, da se malo više potrude za nas da vide koliko je zaostalo ovo mjesto, nema zaposlenja, nema ništa… mladi bježe i Albanci, i Srbi, i svi“, kaže Sefer, stanovnik Bujanovca.

Živjeti sa manje od 300 eura mjesečno, kolika je prosječna plata u Bujanovcu, nije lako. Zato albanski političari traže da se kroz institucije rješava taj problem.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Republička izborna komisija dodijelila je mandate novim zastupnicima republičkog parlamenta u Srbiji. U Skupštinu ulazi 12 izbornih lista. Najviše zastupnika ima vladajući SNS, ali njima se ovoga puta suprotstavlja brojnija i politički raznolika oporba. O tome kakvi će se sve stavovi čuti iz parlamenta Srbije, Jelena Milutinović.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO