Maglaj: Dvije godine čekaju izgradnju kuća

Dvije godine nakon velikih poplava i klizišta, brojni građani BiH čekaju da im se izgrade kuće. U Maglaju, grupa njih danima protestuje.

Klizišta su njihove kuće potpuno uništila, a oni još čekaju obeštećenje.

Zbog nedostatka novca u Fondu za pomoć nastradalim od prirodnih nesreća, sve je stalo, i sada u teškim uvjetima grupa građana žive kao podstanari.

Trebali su dobiti blizu 18 hiljada eura.

„Evo već ima šest, sedam mjeseci, mi smo dužni izvođačima radova, pa se bojimo da nam ne naplate i penale. Pa kud smo onda prispjeli?”, kaže Husein Alić.

„Novcem od federalnog Fonda za pomoć nastradalim od prirodnih nesreća trebali su biti obeštećeni svi oni koji su usljed poplava i klizišta ostali bez svojih domova. U međuvremenu, novca u Fondu je nestalo, Fond se ugasio, a Vlada Federacije je sve obaveze preuzela na sebe. Uprkos tome, brojni građani i danas čekaju da im se naprave nove kuće”, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nove poplave u Maglaju i Bratuncu. Jučerašnje padavine izazvale su bujice koje su poplavile više stambenih i poslovnih objekata u centralnoj Bosni i na istoku zemlje. Vodostaj rijeka je u roku nekoliko minuta porastao za dva metra, tvrde očevici.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO