Greške pri identifikaciji ubijenih u ratu

U Bosni i Hercegovini se i dalje traga za blizu 7.000 osoba koje se, nakon rata u toj zemlji smatraju nestalima. Osim poteškoća sa pronalaskom posmrtnih ostataka i utvrđivanja identiteta, Institut za nestale suočava se i sa propustima koji su nastali usljed takozvane klasične metode identifikacije.

Neke od porodica ukopale su kosti koje ne pripadaju njihovim stradalim srodnicima, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Muž Vezire Bašić dva puta je proglašavan nestalim. Posljednje informacije o njemu govore da je ubijen u blizini Prijedora, na lokalitetu jame Hrastova Glavica, zajedno sa više od 120 logoraša.  Kada je 1998. ta masovna grobnica otkrivena, Vezira je vjerovala da je pronašla svog Hasana.

“Rekoh – ovo je on. I visina njegova, i čizmice….košulju ne znam…Po hlačama i po jednom zubu. Moja ćerka ima takav zub malo… i to je to. Ono kad čovjek zamišlja njegovu glavu, evo ima je u tim slikama… orginal rek'o bi”, priča Vezira Bašić.

Opet proglašen nestalim

Ona je 1999. organizirala dženazu, ukopala kosti, podigla nišan (nadgrobni spomenik) i svake sedmice obilazila mezar.

“I sve je bio ukopan do 2013. Ali 2009. ja sam se spremala za banju, nazvaše mene iz Sane i tako kaže – ono što si ti rekla da je to tvoj čovjek, ono nije tvoj čovjek. Kako nije? Ja sam se šokirala… “, nastavlja Vezira.

Iako su kosti 2013. iskopane i predane drugoj porodici, a Hasan Bašić ponovno proglašen nestalim, Vezira nikada nije prestala obilaziti taj mezar.

“Dođem, izljubim, pogledam. Bog vidi, duša njihova vidi da se dolazi i obilazi. Bila kiša, bila studen – ja dolazim.”

Blizu 8.300 osoba identificirano je na način na koji je identificiran Vezirin muž – klasičnom metodom prepoznavanja i ovaj slučaj pogrešne identifikacije nije usamljen.

Klasična metoda identifikacije primjenjivana je do 2001. godine, kada se počelo s primjenom DNK analiza. Grešaka je bilo, svjesni su i u Institutu za nestale, a otkrivane su zahvaljujući koštanim uzorcima koji su uzimani iz masovnih grobnica i prije DNK analize i krvi koje su kasnije davale porodice.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazera