Opozicija u RS-u ne odustaje od protesta

Patrijarh srpski Irinej pozvao je političke čelnike u Republici Srpskoj da odustanu od mitinga i masovnih okupljanja 14. maja i zamolio da rješenje za sve nesuglasice, probleme i sukobe traže u bratskim razgovorima.

Kazao je kako “nijedan problem, nijedan sukob nije i ne smije biti veći” od RS-a i srpskog naroda.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je kazao za Srnu da je primio patrijarhovo pismo, te da je, shvatajući njegovu poruku, spreman otkazati miting ukoliko i opozicija otkaže svoje proteste.

“Ukoliko i oni pristanu da to učine, na taj dan sam spreman, umjesto mitinga, organizovati sastanak lidera svih političkih stranaka iz Republike Srpske, kako bismo sva razmimoilaženja riješili kroz dijalog i na taj način zajedno doprinijeli jačanju, a ne slabljenju Srpske”, rekao je vođa SNSD-a.

Dragan Čavić, predsjednik opozicionog Narodnog demokratskog pokreta (NDP), rekao je za Al Jazeeru da opozicija ostaje pri tome da će se mirni protesti građana održati.

Kazao je da opozicija pokušava da izrazi nezadovoljstvo na ovaj način prvi put poslije deset godina vladavine Dodika, a on ih na sve načine ucjenjuje i pokušava sve samo da do protesta ne dođe.

Čavić je kazao da smatra kako je poruka patrijarha upućena Dodiku, jer, kako tvrdi, on je taj koji je, organizovanjem kontramitinga, podigao tenzije i doveo do situacije u kojoj se postavlja pitanje sigurnosnih rizika.

Druga trasa protestne šetnje

Ranije su predstavnici Saveza za promjene održali sastanak sa ministrom policije u Banjoj Luci ji najavili da će u subotu promijeniti rutu protestne šetnje.

Kao razlog navode to što je SNSD, inače organizator kontramitinga, policiju obavijestio da će se kretati istom putanjom koju je opozicija ranije najavila, samo u suprotnom smjeru.

U Savezu za promjene kažu da im je MUP zbog toga zabranio upotrebu te rute, odnosno kretanje do Trga Krajine, izvijestila je reporterka Al Jazeere Nataša Kovačev.

Dodaju da će protestne šetnje ipak biti, a građane pozivaju da se okupe u parku kako je ranije i planirano.

“To nema nikakve veze sa zdravim razumom. Nama se uskraćuje ustavno pravo na slobodu izražavanja nezadovoljstva stanjem u društvu. Mi ćemo održati protest. Striktno ćemo voditi računa o tome da zbog ludosti jednog čovjeka ne dovodimo one koji dolaze na naš skup u nepriliku i da bude ugroženo njihovo zdravlje ili imovina. Na koji način? Promijenićemo trasu”, kazao je Čavić.

‘Politički hir Dodika’

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kaže da je “politički hir Milorada Dodika najava kontraprotesta, ali da opozicija neće da bude taoc njegove politike”, prenosi agencija Fena.

“Ako opozicija želi jedan dan u godini da iskaže svoje nezadovoljstvo, da li je moguće da je politička moć jednog čovjeka tolika da policija sagne glavu na pitanje da li ste imali bezbjednosnu procjenu o tome šta znači organizacija kontraprotesta”, rekao je Borenović.

Opozicionari su, kažu, učinili sve da okupljanje koje oni u subotu organiziraju u Banjoj Luci protekne mirno, a ako se nekome nešto desi, za to će, tvrdi, biti odgovoran „isključivo Milorad Dodik, jer je sve zakomplikovao svojom suludom politikom i stvaranjem bespotrebnih tenzija“.

Lukač: nema informacija o grupama iz FBiH

Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nebojša Radmanović rekao je ranije da nema informacija o dolasku ekstremista na proteste, osim iz medija.

“Ali, ako jedan ozbiljan beogradski medij ima informaciju obavještajnih službi da se ekstremisti iz Federacije BiH spremaju da dođu u Banjaluku, onda je to još jedna dodatna opasnost koja govori da su se organizatori skupa udružili sa đavolom protiv Republike Srpske”, rekao je Radmanović.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač kazao je kako nema nikakva saznanja u vezi s javnim okupljanjima građana, zakazanim za subotu u Banjoj Luci.

“Izjave bilo koga u smislu da će neke jedinice ili grupe ljudi sa prostora Federacije doći na te proteste su potpuno neutemeljene, mislim čak da su neozbiljne i da su tendenciozne, jer zaista takva saznanja nisu prisutna niti imaju najave takvih kretanja”, istakao je Lukač.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao da policija u Srbiji neće dozvoliti da bilo ko iz te zemlje putuje u Banju Luku i izaziva nemire u subotu na mitingu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Predstavnici opozicijskih stranaka u bh. entitetu Republika Srpska, kako su i najavili, nisu došli na sastanak koji je sazvao predsjednik RS-a Milorad Dodik o protestima najavljenim za subotu. On ih je ponovno nazvao izdajnicima i optužio ih da proteste organizuju uz pomoć Turske.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO