Gdje će ići milioni od kladionica u FBIH?

Dva dana nakon što su zastupnici Stranke demokratske akcije, povukli svoj Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, a predsjednik Federacije Marinko Čavara primio vlasnike kladionica koji se mu se došli žaliti na poteškoće u poslovanju, o ovom zakonskom rješenju se govorilo i uoči današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

Stranke SDA i HDZ ne dijele mišljenje o tome kako urediti ovo područje.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, Jasenko Tufekčić (SDA) tvrdi da njegova stranka nije odustala od svog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, te da će se isti prijedlog ponovo naći na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije

“Mi znamo da se unutar kladionica dešava izuzetno veliki kriminal, mi znamo da ne odgovaraju obavezama prema Federaciji, prema državi BiH i dalje sam na stajalištu da to treba riješiti pod hitno. Mi smo otvorili priču i rekli da mora sam tekst nacrta Zakon ugledati svjetlo dana u Parlamentu. Ne treba ga povlačiti”, kazao je Tufekčić.

No, predloženo nije, niti će podržati njihov najvažniji koalicijski partner HDZ BiH. Oni spremaju vlastiti prijedlog

“HDZ je dio parlamentarne većine i kao što znate, HDZ ima i dopremijerku Vlade Federacije, koja je ujedno i ministrica finansija. Ja mislim da opsežni zakoni, važni zakoni ne umanjujući činjenicu da svaki izaslanik ili zastupnik može da predloži zakone, ja mislim da takve zakone treba predlagati Vlada FBiH koja je to već počela pripremati”, navodi Lidija Bradara iz HDZ-a.

Gdje će ići novac

Šta je za HDZ sporno u prijedlogu Stranke demokratske akcije, predsjedavajuća Doma naroda ne želi komentirati jer prijedlog nije ni došao do ovog Doma. Opozicija, pak, smatra da je odnose među dvije najjače političke stranke pomutilo pitanje: gdje će ići novac koji ubiru privatne kladionice.

“Ukoliko nisu u stanju dogovoriti oko tako jednostavnih stvari, kao što je obezbjeđenje dodatnih prihoda za Federaciju naplaćivanjem poreza na dobitke od 100 KM, na koje gubimo po ovoj sadašnjoj stopi 35, 6, 7 miliona godišnje i da se, što je bilo sasvim normalno, taj porez vodi da je plaćen tamo gdje je napravljena i uplata, onda je zaista teško reći da se radi o bilo kakvom zajedničkom programu” , rekao je Predrag Kojović iz Naše stranke.

Prijedlog SDA podrazumijevao je upravo to, da se porezi plaćaju na mjestu uplate. Tvrde da bi zahvaljujući njihovom prijedlogu više novca išlo u budžet, a manje u džepove pojedinaca. S druge strane, detalji prijedloga kojeg priprema ministrica finansija Jelka Miličević koja dolazi iz HDZ-a, nisu poznati. 

Ono u čemu su saglasne obje stranke jeste da se ovo pitanje što prije mora urediti kako bi se spriječile malverzacije i dalje gomilanje dugova, koje kladionice imaju po osnovu poreza.

„Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, privatne kladionice, po osnovu poreza, duguju blizu 25 miliona eura“, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Izvor: Al Jazeera